1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Chili on kuuminta hottia

Yhä useampi viljelee kuumassa viihtyvää chiliä itse. Kotimaisen chilin pääsatokausi on käsillä. Maustepaprikoista on jalostettu lukemattomia lajikkeita, harrastajan tie vie miedommista tulisiin lajikkeisiin.

ilmiöt
Chilin kasvitusta.
Niina Koskela / Yle

Pietarsaarelainen Aspegrenin puutarha on ottanut chilin vuoden teemaksi. Tulista maustekasvia löytyykin puutarhasta 17 eri lajiketta. Mikäli omat chilit haluaa kasvattaa siemenestä asti, kesän satoa varten pitää olla liikkeellä jo tammikuun puolivälissä tai helmikuun alussa. Omin voimin chili ei Suomen talvea selätä.

– Silloin on niin pimeää, että tarvitaan lisävalaistusta ja lämmitystä. Lämpöä pitäisi olla 25 astetta, kertoo Aspegrenin puutarhan vastaava puutarhuri Ari Vainionpää.

Chilin siemeniä voi tilata esimerkiksi hyötykasviyhdistyksestä, josta löytyy peruslajikkeet. Chiliyhdistyksestä ja muilta asiaan vihkiytyneiltä löytyy erikoisempia lajikkeita.

– Chilejä kehitetään yhä voimakkaammaksi ja voimakkaammaksi. Jos joku on tänään maailman voimakkain, se on kuukauden päästä neljäntenä.

On väärä käsitys, että chili vie maun muusta ruuasta. Kun sitä oppii käyttämään, se korostaa muita makuja.

Chilien voimakkuutta mitataan scovillen asteikolla. Uudet chili-lajikkeet lähetetään - yllätys, yllätys - Meksikoon mitattaviksi.

Chili on herkkä tuholaisille

Maustepaprikat viihtyvät parhaiten kasvihuoneissa, Aspegrenin puutarhassa chilit kasvavat taimilavoilla lasikannen alla, mutta lämpimällä eteläseinustalle ne voivat myös selvitä.

– Tuholaisten kanssa pitää olla tarkkana! Chili on hyvin herkkä kirvoille, sitä pitää vahtia miltei päivittäin. Jos kirvoja ilmaantuu, koko kasvi pitää upottaa mäntysuopakylpyyn. Mikäli vihannespunkki iskee, silloin koko kasvin saa heittää pois, neuvoo Vainionpää.

Chili pitää kasvukauden alussa typpivoittoisesta lannoitteesta, se rakentaa kasvin vihreää massaa. Myöhemmin typen pitoisuutta lannoittamisessa lasketaan ja korvataan se kaliumilla, joka kasvattaa puolestaan hedelmää.

Chili on monivuotinen, se soveltuu myös vesiviljelyyn. Kasvi voi tuottaa satoa kymmenen vuotta.

– Kun chilin leikkaa alas ja siirtää sen syksyllä ulkoa sisälle, niin silloin se on herkimmillään tuholaisille, varoittaa Vainionpää.

Tulisuus taittuu viinaa purskuttelemalla

Chileihin pätee porttiteoria, miedot lajikkeet ovat portti yhä vahvempiin. Liian voimakasta maustepaprikaa puraistaessa kannattaa muistaa, että vedellä ei kannata suuta huuhdella.

– Maito ja leipäpala on hyvä keino lieventää chilin poltetta tai jogurtti. Mutta kaikkein paras keino on purskutella viinalla, se neutralisoi, neuvoo vastaava puutarhuri Ari Vainionpää.

Terveydelle vaarallisia lajikkeita tulisuutensa takia ei Vainionpään mukaan ole olemassa. Tosin on lajikkeita, joiden käsittelyn jälkeen ei kannata silmiä hieroa pariin päivään, mutta kyse on harrastajan mukaan vain kiusallisesta vaivasta.

– Chili auttaa tuomaan muiden ruokien makuja esiin. On väärä käsitys, että chili vie maun muusta ruuasta. Kun sitä oppii käyttämään, se korostaa muita makuja.

Lue seuraavaksi