1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Ministeriö pyytää ammattimarjastajia pitämään etäisyyttä asutukseen

Maa- ja metsätalousministeriön mukaan ammattimaista marjanpoimintaa ei voida rajata pois perinteisiltä marjastuspaikoilta, sillä perinteisyyttä on vaikea määritellä. Sen sijaan ministeriö pyytää ammattipoimijoita pitämään yksinkertaisesti etäisyyttä paikalliseen asutukseen.

Kotimaan uutiset
Henkilö pitelee kädessään varrellista marjapoimuria ja ämpäriä.
Jarkko Riikonen / Yle Keski-Suomi

Maa- ja metsätalousministeriö oikoo joissain yhteyksissä levinneitä tietoja siitä, että Arktiset Aromit ry:n päivittämissä marjanpoimintaohjeissa kehotettaisiin ammattipoimijoita pysymään poissa kylien perinteisiltä marjastuspaikoilta. Ministeriön mukaan perinteisiä marjastuspaikkoja on vaikea määritellä, eikä sallittua marjanpoimintaa tulisi siten määritellä perinteisyyden kautta.

Sen sijaan luonnontuotealan järjestö Arkitset Aromit ry:n laatimissa ohjeissa todetaan, että pihapiirien, taajamien ja kylien välittömässä läheisyydessä ei ole suositeltavaa marjastaa tai sienestää. Jos lähimpään taloon on kuuloyhteys tai ollaan pihapiirin läheisyydessä, pidetään etäisyyttä liian lyhyenä. Myös rajavyöhykkeellä, puolustusvoimien alueilla sekä luonnonsuojelualueilla marjastaminen on kiellettyä.

Ohjeistuksia

Arktiset Aromit ry on laatinut jo aiemmin marjayrityksille eettiset toimintaperiaatteet, joita päivitettiin tälle vuodelle. Tänä vuonna yhdistys teetti thaipoimijoille myös perehdyttämisvideon.

Lapissa toimivat marjanpoimintayritykset ovat lisäksi sopineet yhdessä poimintaa koskevista toimintaperiaatteista. Niiden mukaan ammattimaisten toimijoiden tulisi pysyä vähintään kahden kilometrin päässä kylistä.

Vastuu on yrityksillä

Maa- ja metsätalousministeriön mukaan vastuu ammattimaisesta marjanpoiminnasta kuuluu ennen kaikkea yrittäjille, joiden leivissä poimijat työskentelevät. Osa poimijoista on Suomessa ensimmäistä kertaa ja tämän vuoksi perehdyttäminen laatuohjeisiin, jokamiehenoikeuksiin sekä lainsäädäntöön on tärkeää.

Suomen metsien marjasato voi vuosittain yltää 500-1000 miljoonaan kiloon, joten kyse on merkittävästä luonnonvarasta. Määrästä riittäisi sata kiloa metsämarjoja jokaiselle suomalaiselle.

Ministeriö korostaakin, että ulkomaisten marjanpoimijoiden poimimista marjoista on huomattava hyöty viennille, mutta myös kotimaassa valtiolle arvonlisäveroina sekä marjoja jalostavalle teollisuudelle ja kaupalle työllisyysvaikutuksineen. Vuonna 2012 teollisuuden ostamista suomalaisista metsämarjoista 80 prosenttia oli ulkomaalaisten poimimia.

Lue seuraavaksi