Hautausmaan tarinat vetävät väkeä

Kävely hautausmaalla rauhoittaa, mutta yhä useammin kävelyt ovat opastettuja. Esimerkiksi Tampereen Kalevan hautausmaalla johdatetaan niin Juice Leskisen kuin Väinö Linnan tarinoihin.

Kotimaa
Juice Leskisen hautakivi Kalevankankaan hautausmaalla
Antti Eintola / Yle

Tampereen hautausmaakierroksilla askeleet pysähtyvät taajaan. Hautausmaa on täynnä tarinoita, joita historiasta kiinnostuneet ovat tulleet kuulemaan. Aina vain suositummille kierroksille odotetaan yli tuhatta kävijää, kiitos lämpimän alkukesän.

Opastajana kierroksilla on matkailuopas Kaarina Paakkanen, jolla riittää kerrottavaa yli sadankolmenkymmenen vuoden ajalta.

- Tässä Kalevankankaan keskikäytävän kummallakin puolella on suurmiesten suuria hautakiviä. Siellä on tehtailijoita, tehtaanjohtajia ja kauppiaita. He ovat ostaneet aikoinaan sukuhaudan. Tänne on myös pystytetty paasia, suurpaasia suurmiehille kuten Juice Leskinen ja Veikko Sinisalo.

Kurun onnettomuus koskettaa vieläkin

Kierrosten suosituimpia kohteita ovat historialliset muistomerkit ja kohteet, joihin liittyy tarina. Niitä Kalevankankaalla riittää.

- Esimerkiksi Juho Viktor Prikanderin muistomerkissä on hienosti kuvattu hänen ammattiaan. Siinä on aalto ja ankkuri. Hän oli ylikonemestarina höyrylaiva Kurulla silloin kun se kaatui syysmyrskyssä 7.9.1929.

Kurun onnettomuus on edelleen suurin sisävesionnettomuus Suomessa. Näsijärven aalloissa menetti henkensä 138 ihmistä.

- Monet heistä olivat nuoria ihmisiä. He olivat työläisiä ja he olivat matkalla Tampereen torilta kotiin Teiskoon, Virroille tai Ruovedelle ja matka katkesi yllättäen. Meiltä voi matka katketa yllättäen, sitä me emme voi itse määrätä.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus