Huonoin hunajasato miesmuistiin

Kevään tulo ja mehiläisten kehittyminen lentokykyisiksi menivät tänä vuonna täysin ristiin. Kun mehiläiset lensivät pesistään mettä keräämään, kukat olivat jo kukkineet.

mehiläiset
Soini Koski istuu meihiläispesän päällä
Satu Jokela / Yle

Tämän kesän hunajasato jää erittäin pieneksi. Kokkolalainen mehiläistarhaaja Soini Koski kertoo, että yleensä Keski-Pohjanmaalla pesistä on saatu 35-40 kiloa hunajaa, tänä vuonna sato jäänee kymmeneen kiloon.

Mettä kerääviä mehiläisiä olisi paljon, mutta kerättävää ei enää ole. Koski sanoo sadon olevan huonoin hänen 30-vuotisen uransa aikana.

– Kevät antoi odottaa itseään ja mehiläiset panttasivat kevään tuloa. Kun kevät sitten tuli, mehiläiset eivät ennättäneet mukaan. Kun mehiläinen munii, munalta kuluu 40 vuorokautta ennen kuin se lähtee mehiläisenä keräämään kentälle mettä. Kerättävää ei enää ollut kun mehiläiset lensivät pesästään, selittää Soini Koski.

Soinin mukaan kevät oli lopulta kolme viikkoa aikataulusta edellä ja mehiläiset kaksi viikkoa jäljessä normaali aikataulustaan.

– Nyt ei tullut sitä jaksottaista kukkien kukintaa, vaan kaikki kukkivat samalla kertaa. Kun mehiläiset olivat valmiita keräämään mettä, kukat olivat jo kukkineet.

Myös viime vuosi oli hunajasadon kannalta heikko, nyt sato jää vieläkin vähäisemmäksi.

– Toivotaan, että ei enää tule talvitappioita. Nyt täytyy alkaa vain rakentamaan ensi vuoden mehiläisyhdyskuntien hyvinvointia.