Likainen Itämeri pakotti purjehtijat pikasuihkuihin

The Tall Ships Races -purjehduskilpailun Itämeri-teema näkyi purjehtijoille konkreettisesti, kun vesisuodattimet tukkeutuivat likaisesta merestä. Loppumatkasta vettä joutui säännöstelemään paljon.

Kotimaa
Tall Ships Races laivoja
Yle

22-vuotias helsinkiläinen Mira Rehnman on yksi niistä helsinkiläisistä nuorista, jotka pääsivät osaksi miehistöä Tall Ships Races -kilpailun aluksille. Mira purjehti brittiläisellä Stavros S Niarchos -aluksella Tanskasta Helsinkiin kaksi viikkoa. Miran tehtävänä oli miehistössä toimimisen lisäksi valokuvien ottaminen Itämerestä.

- Tarkoituksena on herättää valokuvilla ihmisiä huomaamaan, millaisessa kunnossa Itämeri on. Me huomasimme sen laivalla, kun vesi alkoi loppua eikä pystytty tekemään sitä lisää. Suodattimet menivät täysin tukkoon likaisesta vedestä, meressä kun on niin paljon kaikkea, Mira sanoo.

- Loppumatkasta oltiin tosi hilkuilla veden kanssa, kun aina pitää olla tietenkin myös hätävaravettä. Monta kertaa jouduttiin sanomaan, että nyt loppuu se veden lotraus ja pikasuihkut kaikille, Mira naureskelee.

Suodattimet menivät täysin tukkoon likaisesta vedestä.

Yhteensä 34 helsinkiläisnuorta sai kaupungilta stipendin, joka mahdollisti osallistuminen suureen purjehduskilpailuun osana miehistöä. Osa oli purjehtinut aiemminkin, mutta suuren laivan ohjaaminen toi jokaiselle jotain uutta.

- Tänne ei välttämättä tarvinnut olla minkäänlaista purjehduskokemusta, kaikki opittiin paikan päällä. Aluksi koko ohjaaminen tuntui tosi pelottavalta, mutta loppumatkasta hoidin sitä sujuvasti yksinkin, Mira kertoo.

Kovat myrskyt veivät yöunet

Purjehdusoppilaat pääsivät paitsi ruorin taakse, myös kipuamaan mastoon ja vetämään ylös purjeita. Vuorot vaihtuivat usein, ja nukkumaan ei aina ehtinyt.

- Raskainta oli kovat myrskyt. Meillä oli alimiehitys laivalla ja nukkumaan ei juuri ehtinyt, koko ajan piti olla kiskomassa köysistä. Myrsky ei kuitenkaan pelottanut, koska luotin siihen, että täällä työskentelevät ihmiset osaavat hommansa.

Myös laivan kapteeni Roy Love sanoo, että merimatka ei ollut kaikkein helpoin.

- Moni koki kovaa merisairautta. Tuuli oli niin kova, että jouduimme taistelemaan ja seilasimme samoilla vesillä kolme päivää. Tuuli puhalsi koko ajan väärästä suunnasta ja alus menee vain myötätuuleen. Alku meni hyvin, mutta maaliin emme päässeet ilman moottorin apua.

Mira Rehnman sanoo olevansa iloinen uudesta kokemuksesta ja uusista ystävistä, joita matkalla sai.

- Lähdin mukaan, koska halusin kokeilla miltä tuntuu ohjata suurta purjelaivaa. Olen purjehtinut ennenkin, mutta tämä oli täysin erilaista. Ehdottomasti lähtisin uudestaan, jos tulisi mahdollisuus, hän hymyilee.

The Tall Ship Races -kilpailun alukset jatkavat matkaa Helsingin Hietalahdesta kohti Riikaa launtaina. Useissa laivoissa miehistö vaihtuu seuraavalle meriosuudelle, ja mukaan pääsevät myös monet nuoret, jotka eivät vielä ensimmäisessä kilpailussa olleet mukana.