Kuvernööri allekirjoitti Texasin aborttilain tiukennukset - klinikoiden odotetaan sulkevan oviaan

Yhdysvaltain toiseksi suurimman osavaltion aborttiklinikoiden määrän uumoillaan vähenevän huomattavasti. Lain tiukennusten puolustajien mukaan näin taataan laadukas terveydenhoito, vastustajien mukaan abortin teettäminen vaikeutuu entisestään.

Ulkomaat
Texasin kuvernööri Rick Perry
Texasin kuvernööri Rick PerryErik S. Lesser / EPA

Texasin kuvernööri Rick Perry on allekirjoittanut osavaltion uuden aborttilain. Lain tiukennusten myötä voi käydä niin, että Yhdysvaltain toiseksi suurimmassa osavaltiossa liki kaikki aborttiklinikat joutuvat sulkemaan ovensa. Tiukennusten vastustajat aikovat viedä asian vielä eteenpäin. Valituksia ei ainakaan toistaiseksi ole vielä kirjattu.

Tällä hetkellä 25 miljoonan asukkaan Texasissa 42:sta aborttiklinikasta viisi täyttää uuden lain vaatimukset. Laki tulee voimaan lokakuussa, joten klinikoilla on siitä eteenpäin vuosi aikaa joko parantaa tilojaan uusien vaatimusten mukaisiksi tai lopettaa toimintansa. Lisäksi tuore laki määrittää, ettei yli 20-viikkoista sikiötä saa abortoida. Esimerkiksi Suomessa 20-24-viikkoisen sikiön voi abortoida, jos äidin henki on vaarassa tai sikiöllä on vakava vamma. Suurin osa raskaudenkeskeytyksistä Suomessa tehdään, kun sikiö on alle 12-viikkoinen.

Kannattajien mukaan uusi laki takaa naisille korkeatasoisen terveydenhoidon. Vastustajat puolestaan tulkitsevat lain keinoksi tehdä aborteista entistä vaikeammin saatavia.

Liittovaltion tuomarit ovat tähän mennessä estäneet vastaavat järjestelyt muissa osavaltioissa.

Lähteet: AP