Hyppää sisältöön

Detroitin kaupunki hakeutui konkurssiin

Detroitista tuli Yhdysvaltain kaikkien aikojen suurin konkurssiin hakeutunut kaupunki. Aiemmin autoteollisuudestaan tunnetun kaupungin asukasluku on kutistunut huimasti viime vuosikymmeninä.

Hylättyjä taloja Detroitissa.

Detroitin kaupunki Yhdysvalloissa on hakeutunut konkurssiin. Detroitista tuli torstaina Yhdysvaltain suurin konkurssiin hakeutunut kaupunki.

Osavaltion nimittämä hätäjohtaja Kevyn Orr pyysi torstaina lupaa asettaa kaupunki konkurssisuojaan. Michiganin osavaltion kuvernööri Rick Snyder on hyväksynyt Orrin hakemuksen. Detroitin kaupungin velat ovat arviolta 18,5 miljardia dollaria.

Mikäli liittovaltion tuomari hyväksyy konkurssisuojan, se pakottaa Detroitin tuhannet lainoittajat neuvotteluihin hätähallinnon kanssa lainoista. Edessä on arvioiden mukaan vuosia kestävät ja kymmeniä miljoonia dollareita maksavat oikeudenkäynnit.

Muun muassa tuhansien kaupungin työntekijöiden eläkerahasto sekä terveydenhoitomaksut ovat vaarassa.

- Kaupungin työntekijöiden palkanmaksu jatkuu, palvelut jatkuvat, vakuutti Detroitin pormestari Dave Bing BBC:n mukaan.

Valkoisen talon tiedottajan mukaan presidentti Barack Obama esikuntineen seuraa tarkasti Detroitin tilannetta.

Legendaarisesta autiokaupungiksi

Detroit oli aikoinaan Yhdysvaltain neljänneksi suurin kaupunki, mutta sen asukasluku on kutistunut 1,8 miljoonasta vuonna 1950 tämänhetkiseen 685 000 asukkaaseen. Vuosien 2000 - 2010 aikana asukasluku väheni peräti neljännesmiljoonan, mikä on jättänyt ammottavan aukon kaupungin verotuloihin. Kaupungista on asukkaiden lisäksi paennut myös liikeyrityksiä.

Aikoinaan teollisuuden majakkana toiminut kaupunki on nyt muuttumassa täydellisen raunioituneeksi aavekaupungiksi. Kaupungissa on 78 000 autiota rakennusta. Työttömyysprosentti on 18,3 ja yli kolmannes kaupungin asukkaista on virallisesti köyhiä.

Detroit on ollut riippuvainen autoteollisuudesta, joka on kokenut kovia talousvaikeuksia. General Motors on amerikkalaisista autonvalmistajista ainoa, jonka pääkonttori on yhä Detroitissa. Presidentti Obama myönsi autoyhtiölle runsaan 25 miljardin euron tukipaketin vuonna 2009 ja esti siten yhtiön vararikon. Metropolialueella toimiva Chrysler puolestaan meni tuesta huolimatta konkurssiin ja sen selvittelyä hoiti sama mies: Kevyn Orr.

Kaupungin hallintoa ovat jäytäneet viime vuosien korruptioskandaalit sekä heikosti hoidettu talous. Detroit on myös yksi Yhdysvaltain vaarallisimmista kaupungeista. Murhien määrä kaupungissa on korkeimmillaan 40 vuoteen. Poliisin saapuminen rikospaikalle kestää 58 minuuttia, kun se keskimäärin kestää 11 minuuttia Yhdysvalloissa. Vain kolmasosa kaupungin ambulansseista oli käytössä alkuvuonna, ja 40 prosenttia katuvaloista on pimeänä.