Norjalaiskaupungin keino pimeisiin talviin: Auringonvaloa heijastavat jättipeilit vuorenharjalle

Auringonvaloa kaupunkiin suuntaavien peilien idea keksittiin Rjukanin teollisuuskaupungissa jo sata vuotta sitten, mutta tuolloin ne oli liian vaikea toteuttaa teknisesti. Haasteita oli nytkin, mutta peilien asennus on nyt saatu lähes loppuun.

Ulkomaat
Kartta Rjukanin sijainnista.
Yle Uutisgrafiikka

Norjan Telemarkin alueella sijaitseva Rjukanin pikkukaupunki on keksinyt ratkaisun pimeisiin talviin. Läheinen Gaustatoppenvuori varjostaa kaupunkia niin, että miltei puoli vuotta kuluu kokonaan vailla auringonvaloa. Nyt asiaan on tulossa helpotus, sillä vuorenrinteelle ollaan asentamassa valtavia peilejä ohjaamaan auringonvaloa keskustaan, kertoo Norjan yleisradioyhtiö NRK.

Asentajat ovat saamassa tällä viikolla päätökseen 5 miljoonaa kruunua eli vajaat 640 000 euroa maksaneiden peilien asennukset. Ne on pystytetty vuorenrinteelle ja asennettu niin, että auringonvalo heijastuu kaupungin keskusaukiolle.

Peilien asentamisen idea on peräisin sadan vuoden takaa. Alumiinitehdas Norsk Hydron perustaja Sam Eyde suunnitteli kaupunkiin valoa suuntaavia peilejä jo 1913, mutta tuolloin ne oli teknisesti liian vaikeaa toteuttaa. Koska Sam Eyde ei saanut valoa kaupunkiin, hän päätti viedä kaupunkilaiset valoon - Rjukaniin rakennettiin köysirata, joka vie vuoren huipulle. Köysirata on yhä käytössä.

Norjan peilit eivät ole ainutlaatuiset, sillä vastaavia on rakennettu Alpeille - Italian Viganellaan ja Itävallan Rattenbergiin. Rjukanin peilit ovat kuitenkin teknisesti haastavammat. Peilipaneelin eli heliostaatin koko pelkästään - sata neliömetriä ja rakenteineen 14 tonnia - asetti haasteita. Peilit kuljetettiin vuorenrinteelle vaikeakulkuiseen maastoon helikopterein. Kaupungissa jännitettiin, montako peiliä rikkoutuisi, mutta kaikki saapuivat ehjänä määränpäähänsä.

Peilipaneelit kääntyvät ja muuttavat kulmaansa aurinkoenergian avulla. Sensorit reagoivat automaattisesti ja kääntävät peilit parhaaseen mahdolliseen kulmaan, jotta kaupunkiin tulisi enemmän valoa. Peilien pitää myös kestää lunta ja tuulta, ja niiden pitää pysyä paikoillaan, jotta kaupunkiin tuleva valo ei värise.

Kaupunkilaiset ovat peileistä innoissaan:

- Kesäaikaan on mahdollista seistä täällä torilla ja ruskettua molemmilta puolilta yhtä aikaan. Sekä edestä että takaa, vitsailee projektikordinaattori Øystein Haugan.

- No, ehkä valehtelin vähän. En ole varma, heijastuvatko UV-säteet, hän jatkoi hymyillen.