1. yle.fi
  2. Uutiset

CNN: Detroitin konkurssi ei juuri vaikuta kaupunkilaisten arkeen - ainakaan heti

Työntekijäliitot vastustavat leikkauksia, mutta toistaiseksi ne eivät ole uhanneet ryhtyvänsä lakkoihin.

Ulkomaat
Hylättyjä taloja Detroitissa.
Hylättyjä taloja Detroitissa. DKDR

Perjantai valkenee tavallisille detroitilaisille pitkälti samanlaisena kuin ennen konkurssia, uutisoi CNN.

Kanava siteeraa Michiganin kuvernööri Rick Snyderiä, jonka mukaan "päivän pitäisi olla aivan tavallinen". Hän arvioi kaupungin palvelutason kohenevan tulevaisuudessa.

- Tiedän, että tämä on monien mielestä pohjakosketus kaupungin historiassa. Tämä kuitenkin johtaa meidät oikealle polulle palvelujen parantamisessa, Snyder sanoi CNN:lle.

Hätätilajohtaja Kevyn Orrin mukaan Detroitilla ei ole varaa maksaa 11,5 miljardin dollarin edestä eläkkeitä, terveydenhuollon maksuja ja vakuudettomia velkoja kaupungin ammattiliitoille ja sijoittajille. Orrin suunnitelmiin sisältyy velkojen leikkaaminen jopa 83 prosentilla.

Palomiehet: Voitte luottaa meihin

Työntekijäliitot ovat ilmoittaneet vastustavansa leikkauksia. Toistaiseksi ne eivät ole uhanneet lakoilla tai muilla työtaistelutoimilla.

- Detroitin palomiehet jatkavat tehtävissään tänä vaikeana aikana. Voitte luottaa meihin, vakuutti kaupungin palomiesten liitto torstai-iltana.

CNN:n haastatteleman konkursseihin erikoistuneen asianajajan mukaan kaupungin palvelujen pitäisi häiriintyä vain vähän. Tilanteen selkiytymistä joudutaan kuitenkin odottelemaan pitkään, sillä pelkästään konkurssioikeudenkäynnin alku saattaa venyä useilla kuukausilla.

Seuraavaksi oikeus kuulee liittoja ja muita velkojia päättäessään konkurssisuojan yksityiskohdista.

- Kaupungin on osoitettava, että se on toiminut hyvässä uskossa neuvotellessaan velkojien kanssa. Kyse ei siis ole vain siitä, onko rahaa vai ei, kertoi asianajaja Michael Sweet CNN:lle.

Sweetin mukaan etenkin eläkkeitä ja muita maksuja koskevia kiistoja voidaan joutua puimaan Yhdysvaltain korkeimmassa oikeudessa vielä vuosien kuluttua.

Lue seuraavaksi