Tallikeksijä kaipaa lisää tukea ideanikkareille

Keksintöjen eteenpäin vieminen on Suomessa hidasta. Kolmekymmentä erilaista keksintöä ideoineelle miehelle suurin saavutus oli kolme vuotta sitten, kun hän sai lieriölaitteesta Innosuomi-palkinnon. Saunavastan hän keksi laittaa vakuumiin.

Kotimaa
Kajaanilainen Ahti Rissanen kuvailee itseään "tallikeksijäksi".
Antti Kettumäki / Yle

Kajaanilaisen Ahti Rissasen mukaan keksijä joutuu usein yksin hankkimaan keksinnölle esimerkiksi tekijät. Rissasen mukaan yhteiskunta ei tue riittävästi ideoijia.

- Keksintösäätiö tukee jonkin verran, jos laite tai kone sopii heidän kategorioihin.

Ei tallikeksijä tukea saa. Pitäisi olla iso firma tai insinööri, että joku edes kiinnostuisi.

Ahti Rissanen

Rissanen ei ole Keksintösäätiön asiakas. Uusimpaan projektiinsa elilieriömäisten kappaleiden kuljetusmenetelmään (siirryt toiseen palveluun)(kaasupullojen- ja tynnyreiden siirtoon tarkoitettu apulaitteisto) hän ei ole hakenut tukea.

- Ei tallikeksijä tukea saa. Pitäisi olla iso firma tai insinööri, että joku edes kiinnostuisi, pohtii Rissanen.

Esimerkiksi Ruotsissa hän oli Elmia-messuilla omalla kustannuksellaan. Tulevana talvena, marraskuun lopussa kuljetusmenetelmästä tulee kansainvälinen PCT-patenttihakemus julkisesti tutkittavaksi.

- Omasta tarpeesta tämäkin idea syntyi.

Rissanen hakee keksinnölleen patenttia myös kotimaasta.

Saunavasta kietoutui vakuumiin

Kainuulainen ideanikkari rentoutuu ideointityöstä saunassa. Kova saunamies käyttää usein vastaa. Ahti Rissanen keksi aikoinaan, että vasta on saatava mukaa reisuille ja aikansa pohdittuaan mies pisti tuoreen vastan vakuumipakkaukseen.

Kajaanilainen Ahti Rissanen on keksinyt laittaa saunavastat vakuumiin.
Antti Kettumäki / Yle

Kun pistää vakuumipakatun vastan laukun pohjalle, niin se kulkeutuu vaikka Afrikkaan.

Ahti Rissanen

- Kuiva karahka ei matkalukussa kestä. Mutta kun pistää vakuumipakatun vastan laukun pohjalle, niin se kulkeutuu vaikka Afrikkaan.

Ahti Rissasen mukaan pakattu vasta kestää kuljetuksen lisäksi hyvin myös aikaa.

- Lehti vain kutistuu kylpemisen aikana mutta ei irtoa.

Rissanen saunoo aina vastan kanssa ja vakuuttaa, että kymmenen vastaa riittää vuodeksi. Vastoja tehtäessä on otettava huomioon, että lehti on kasvanut täyteen kokoonsa. Oksan on oltava latvastakin puumainen, jolloin se kestää.

- Käden kohdalta oksat homehtuvat vakuumipakkauksessa helposti. Laitan oksat pariksi päiväksi runsaaseen suolaveteen, jolloin se imaisee suolavettä myös lehtiin ja se saa ne pysymään kauemmin kiinni, Ahti Rissanen paljastaa.