Suolla tuomari pääsee hiukan helpommalla ja pelaaja joutuu kontalleen

Suopotkupallon MM-kisat Hyrynsalmen Vuorisuolla ovat jälleen käynnistyneet. Suopeleihin tarvitaan kovia potkuja, riuskoja ranteita ja oikeaa asennetta.

Kotimaa
Pelitilanne Hyrynsalmen Vuorisuolla suopotkupallon MM-kisoissa
Jouni Pilto / Yle
suopotkupallopeli käynnissä
Suossa edetään tilanteen vaatimalla tavalla, muun muassa kontaten.

Kajaanilainen suopotkupallojoukkue Mätäsmuijat on jo konkari lajissaan. Joukkue on kahdeksatta kertaa mukana suopotkupallon mm-kisoissa. Menestystäkin on kajaanilaisnaisille tullut; palkintokaapissa on jo hopeaa ja pronssia. Viime kesänä muijat tippuivat katkerasti semifinaaleista ulos rangaistuspotkuilla.

Märällä kentällä pitää olla kovat ranteet, että saa kontattua eteenpäin.

Sirpa Tampio

- Tänä vuonna strategia on se, että maalit pitäisi saada tehtyä varsinaisella peliajalla. Me kangistutaan rankkareissa, pohtii muijien hyökkääjä Sanna Kähkönen.

Joukkueen kapteeni Sirpa Tampio ynnää, mitä suolla menestyminen vaatii.

- Kovat potkut pitää olla. Ja hyvä asenne. Ja märällä kentällä pitää olla kovat ranteet, että saa kontattua eteenpäin.

Suo imaisee sunnuntaiurheilijasta mehut nopeasti. Mätäsmuijien rivistöstä löytyy muun muassa maratoonareita, hiihtäjiä ja suunnistajia. Kestävyyden ja kokemuksen puutteesta ei kajaanilaisnaisten menestys jääne ainakaan kiinni, mutta tänä vuonna huolettaa myös kolea ilma. Paarmat eivät liene haitolla kesän 2013 kisoissa, sillä pelit käynnistyvät reilun kymmenen asteen lämpötilassa, pienessä sateessa.

- Kovasti pitää laittaa vaatetta päälle peleihin. Ja odotusajat pelien välissä ovat ikäviä. Pitää yrittää todella pysyä lämpimänä, Sirpa Tampio tuumaa.

Suo pehmentää asenteita

Hyrynsalmen Vuorisuon mittelöissä pelataan naisten ja miesten harraste- ja kilpasarjoissa. Lisäksi kisoissa on sekasarja ja business-sarja. Vaikka kilpasarjoissa voittoa tavoitellaan kiivaammin kuin harrastesarjoissa on suopotkupallokisojen tunnelma kaiken kaikkiaan hyvin omintakeinen. Monet kokevat tapahtuman rockfestivaalien kaltaisena juhlana kilpaurheilun sijaan.

Suopotkupalloilijat tuulettavat maalia Vuorisuon kisakentällä
Jouni Pilto / Yle

Kajaanilainen jalkapallotuomari Risto Karjalainen on ollut suopotkupallotuomarina kisojen alusta lähtien.

- Fyysisyydeltään tämä on hyvin erilainen tuomaroitava kuin normaali jalkapallopeli. Aika erilainen pelitapahtuma, Karjalainen pohtii.

Pelaajat teippaavat kengät pohjasta ja nilkoista kiinni, ja siitä huolimatta Vuorisuo imaisee monet matkamuistot sisäänsä joka kesä. Suossa edetään tilanteen vaatimalla tavalla, muun muassa kontaten. Kulma- ja rangaistuspotkut potkaistaan käsistä, suossa polvia myötä seisten.

Toki joskus näkee komeitakin tilanteita kuten saksipotkulla tehtyjä maalejä. Ne ovat aika hienoja.

Risto Karjalainen

- Jalkapallon hienouksia ei nähdä, jos suo on märkänä ja vetelä. Yhteistä perinteisen jalkapallon kanssa on ainoastaan pallo ja ottelutapahtuma. Ja pelit ovat suolla aika paljon lyhyempiä. Ei siellä ehdi tapahtua hienouksia, Karjalainen naurahtaa.

- Toki joskus näkee komeitakin tilanteita kuten saksipotkulla tehtyjä maalejä. Ne ovat aika hienoja.

Joskus käy niinkin, että suo ei imaise pelkästään kenkää, vaan koko pelaaja juuttuu kiinni pelikenttään.

- Ei ole sentään minun koskaan tarvinnut tuomarina kiskoa ketään suosta. Kanssakilpailijat ovat menneet apuun.

Kaiken kaikkiaan Risto Karjalainen seuraa ihaillen pelaajien jaksamista.

- Vyötäröä myöten kun mennään suossa, niin aika hankala siinä on tehdä irtiottoja. Sikäli suo on kyllä lopulta aika turvallinen pelikenttä, että todellavähän nähdään mitään haavereita, kuten polven vääntymisiä tai muita.

Pelitialnne Vuorisuolla suopotkupallon MM-kisoissa
Jouni Pilto / Yle

Suolla tuomari saa jopa kiitosta

Tänä vuonna Risto Karjalainen toimii kilpailun juryssä eräänlaisena "ylituomarina". Pitkän linjan tuomarina Karjalainen tietää, millä tavalla tiukat tilanteet hoidetaan suonsilmässä.

Pitää pysyä muilla kentillä, jos tuntuu, että pitää tosikkona mennä.

Risto Karjalainen

- Rento ote pitää olla, ei turhaan kannata jännitellä. Ja vaikka fiilispohjallakin toki mennään, niin kyllä suollakin erotuomari hallitsee pelitapahtumaa ja säännöt on osattava.

Karjalainen kiittelee Vuorisuon tunnelmaa yleisesti rennoksi. Tuomareillekaan ei "huudeta puusilmää". Toki kiistatilanteitakin tulee.

- Suurin kiistakohta on ehkä se, että tuomarilla on jäänyt maali huomaamatta. Ja maalithan ovat tärkeimpiä - nämä pelit päättyvät usein 1-0 tai 2-0. Jos maalia ei ole huomattu tai erotuomari ei ole sitä hyväksynyt, niin joukkue tulee pelin jälkeen erotuomareiden kopille kisatoimistoon tilannetta selvittelemään.

Kiivaimpana Karjalainen muistaa selvittelytilanteen kansainvälisen joukkueen kanssa.

- Silloin toinen joukkue menetti jatkomahdollisuuden, kun erotuomari vihelsi suoran rankkarin, vaikka tuomio oli tilanteeseen väärä. Toinen joukkue meni jatkoon, ja vääryyttä kokenut tippui. Reaktiot olivat melko kovat. Mutta siihenkin tilanteeseen saatiin lopulta selvyys, Risto Karjalainen muistelee diskreetisti yksityiskohdat häivyttäen.

Tuomareihin ei kuitenkaan koskaan ole käytä käsiksi ja suurin osa suon tallaajista kulkee hymy naamallaan.

- Pitää pysyä muilla kentillä, jos tuntuu, että pitää tosikkona mennä.