Moni musiikintekijä on myös yrittäjä - verokohtelu närästää

Ammattimaisten musiikintekijöiden yrityksillä on muun muassa esitys- ja studiotoimintaa.

kulttuuri
Äänistudiolla.
Yle

Suurella osalla suomalaisista ammattimaisista musiikintekijöistä on musiikkiin liittyvä yritys, ilmenee Teoston toteuttamasta yritys- ja verokyselystä.

Kyselyyn vastanneista 322 musiikintekijästä 58 prosentilla on yritystoimintaa.

Yrittäjyys houkuttelee etenkin nuoria: vuoden 1980 jälkeen syntyneistä vastaajista 70 prosentilla on musiikkiin liittyvää yritystoimintaa ja lopuistakin valtaosa on harkinnut yrityksen perustamista.

Useamman kuin joka toisen yrityksen toimintaan kuuluu musiikin tekemisen lisäksi esitystoimintaa, omien äänitteiden tuotantoa tai studiotoimintaa, kertoo Teoston tutkimuspäällikkö Ano Sirppiniemi.

Lisäksi yli kolmasosa yrityksistä harjoittaa esimerkiksi kouluttamiseen ja valmennukseen, musiikin kustantamiseen tai ohjelmamyyntiin liittyvää toimintaa tai toimii levy-yhtiönä, Sirppiniemi listaa.

Yleisimmät yhtiömuodot ovat osakeyhtiö ja toiminimi.

"Verokohtelu ei ole tasa-arvoista"

Tyytymättömyyttä musiikintekijöissä aiheuttaa verokohtelu. Teoston Sirppiniemen mukaan lähes puolet kyselyyn vastanneista ei pidä musiikintekijöiden verokohtelua tasa-arvoisena muiden ammatinharjoittajien kanssa.

Esimerkiksi yli puolet yritystoimintaa harjoittavista vastaajista haluaisi tulouttaa Teosto- ja Gramex-korvauksia omalle yhtiölleen. Tällä hetkellä tämä ei ole mahdollista, koska Teoston maksamat tekijänoikeuskorvaukset ovat tekijän ansiotuloa.

Tyytymättömimpiä verokohteluun olivat ne vastaajat, joiden pääasiallinen tulonlähde ovat tekijänoikeuskorvaukset Teostolta.

Kyselyyn vastanneista 59 prosentille Teoston maksamat tekijänoikeuskorvaukset olivat pääasiallinen tai merkittävä tulonlähde.