1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Snellman (elintarvikeyritys)

Venäjän lihaboikotti piinaa edelleen Snellmania

Huhtikuussa alkanut Snellmanin lihatuotteiden vientikielto Venäjälle jatkuu. Venäjän viranomaiset ilmoittivat keskeytyksen syyksi tuotteista löytyneet bakteerit. Suomen laboratorioissa lihasta ei kuitenkaan ole löydetty minkäänlaisia bakteereja. Pitkittyvä tilanne aiheuttaa lihatalolle tappiota.

Snellmanin työntekijä leikkaamassa ruhoja teurastamossa. Kuva: Yle

Pietarsaarelainen lihatalo Snellman on toimittanut Venäjän viranomaisille lisäselvityksiä koskien lihatuotteidensa bakteereja. Snellmanin tuotteet ovat olleet vientikiellossa huhtikuusta lähtien.

Evira on käynyt neuvotteluja Venäjän viranomaisten kanssa, mutta tilanteessa ei ole tapahtunut edistystä.

- Me olemme toimittaneet kaikki pyydetyt lisäselvitykset Venäjälle. Kesti pitkään, ennen kuin he selvittivät, mistä tässä on kysymys. Nyt odotamme heidän vastinettaan, Snellmanin toimitusjohtaja Martti Vähäkangas kertoo.

Snellmanin lihatuotteita on testattu Suomen laboratorioissa, eikä Venäjällä löydettyjä bakteereja ole havaittu. Vähäkangas epäilee bakteeriväitteiden todenperäisyyttä.

Kyse on Venäjän oman tuotannon suojelemisesta.

Martti Vähäkangas, Snellmanin toimitusjohtaja

- Kyse on Venäjän oman tuotannon suojelemisesta. Moneen maahan on asetettu vientikieltoja Venäjälle.

Vientikielto aiheuttaa lihatalo Snellmanille tappiota. Jos asiassa ei edetä, joutuu yhtiö miettimään jopa tuotannon supistamista.

- Tietenkin tappiota tulee. Olemme hankkineet vientiluvat, lisenssit ja tehneet sopimukset kauppojen kanssa. Yhtäkkiä tälle kaikelle pitääkin etsiä uudet kanavat, kun vienti ei ole mahdollista. Mahdollisuutemme ovat joko supistaa tuotantoa tai etsiä muita myyntikanavia, Vähäkangas toteaa.