Australia vei suomalaistimpurin, mutta kotimaa seuraa rinnalla

Australia kutsui kirvesmies Leo Salmea vuonna 1969. Kesiä Hollolassa viettävä mies on sillä matkalla edelleen, mutta Suomi ei ole unohtunut.

ilmiöt
Leo Salmi
Juha-Petri Koponen / Yle

Leo Salmi istuu vanhan puutalon verannalla Hollolan Kissalassa. Veranta, kuten liiteristä autotalliksi muuttunut piharakennuskin, ovat esimerkkejä Salmen rakentajantaidoista. Mies on kunnostanut hiljalleen piilopirttiään, jonne hän on saapunut viimeisten kymmenen vuoden aikana joka kesä Australiasta, jossa hän asuu lähellä Gold Coastin kaupunkia Queenslandissa.

- Vähän olen tätä nikkaroinut, mutta lepäämään ja rentoutumaanhan tänne tullaan.

Australia on kutsunut suomalaisia jo vuosisatoja. Suurimmat siirtolaisaallot koettiin 1920, sekä 50- ja 60-luvuilla. Australia janosi uusia asukkaita ja maksoi matkat sekä houkutteli työhön myös täyshoidolla.

Salmi lähti monen muun tapaan vuonna 1969. Lentokoneessa oli kolmisenkymmentä muuta suomalaista, niin perheitä kuin poikamiehiäkin.

- Se oli kuuluisa lento: kaksi kertaa matkalla loppuivat viinat, Salmi nauraa.

Se oli kuuluisa lento: kaksi kertaa matkalla loppuivat viinat.

Leo Salmi

Vaikka muutto tapahtui kun Australiassa oli talvikausi, vastassa oli lämmin maa.

- Muistan, kuinka paikalliset ihmettelivät, kun kävimme uimassa. Vesihän oli talvesta huolimatta lämpimämpää kuin Suomessa, hän muistelee.

Työ ratkaisi, ei paperit 

Iisalmen Runnissa, seitsenhenkisessä perheessä kasvanut mies on sillä tiellä edelleen. Täysin englantia taitamaton timpuri sanoo vilkkaana luonteena oppineensa kielen nopeasti ja töitä riitti.

- Siellä oli niin paljon töitä kuin halusi tehdä. Tutkintoja ja titteleitä ei kyselty. Riitti, että osasi hommansa.

Salmi perusti aikanaan rakennusliikkeen, jota hän johtaa edelleen. Taloustaantuma rassaa myös Australiaa ja viime vuodet ovat olleet tiukkoja.

- Kyllä töitä edelleenkin on, mutta kilpailu urakoista on mennyt todella kovaksi. Byrokratiakin on lisääntynyt valtavasti. Puolet hommasta alkaa olla paperien pyörittelyä, mies harmittelee.

Ei ole puiden hakkaamista, ei tarvitse talvirenkaita tai ei pakkasnesteitä.

Leo Salmi

Paluu on lähenemässä

Salmi kuvaa arkea Australiassa vaivattomaksi. Pääsyynä on aina lämmin tai vähintään lempeä sää.

- Ei ole puiden hakkaamista, ei tarvitse talvirenkaita tai ei pakkasnesteitä. Sen suhteen elämä on helppoa. Ihmiset ovat myös suvaitsevaisia, ja kaikki saavat tehdä omia asioitaan rauhassa.

Kotimaa on silti aina Suomi, eikä se lähde mielestä. Vielä ei kuitenkaan ole paluun aika. Mies toivoo, että rakennusala lähtisi jälleen nousuun, jonka jälkeen hän voisi ajatella yrityksestä luopumista. Sen jälkeen haaveissa on matkustelu ympäri maailmaa.

- Lopulta voisin asettua Suomeen. Siirtolainenhan elää vähän kuin kahta elämää. On elämä uudessa kotimaassa, mutta toisaalta isänmaa kulkee aina rinnalla, ei se lähde sielusta ikinä.