Aku määrää Eppujen tempon

Tammerfestissä perjantaina esiintyvä Eppu Normaali saattaa joskus harjoituksissaan vetää vanhan biisin ulkomuistista. Ihme kyllä se onnistuukin, sanoo Aku Syrjä.

musiikki
Eppu Normaali
Harri Hinkka

Katsekontakti on avainasemassa bändin kuin bändin keikalla. Eppu Normaali ei ole mikään poikkeus, sillä välillä unohtuvat konkarirumpali Aku Syrjältäkin kuviot.

- Jos en millään ilveellä muista seuraavan kipaleen tempoa, niin katson tietyllä tavalla Nevalaiseen. Siitä hän ymmärtää antaa seuraavan kipaleen alkukuvion. Siitä se taas lähtee.

Epuilla ei ole sen kummempaa metronomia, vaan bändi heittäytyy siihen tempoon, mikä sattuu tulemaan.

- Homman pitää toimia selkäytimellä.

Klubeilla soittaminen on parasta

Hoikka ja hyväkuntoisen näköinen Aku Syrjä voisi hyvinkin olla erottumatta treenattujen nykytoimitusjohtajien joukosta ellei tietäisi, että tämän miehen takana on kaikkien Eppu Normaalin levytysten rytmi. Rumpalin vastuulla on laskea biisi käyntiin tuhansien ihmisten odottaessa suosikkikipalettaan. Suositun bändin patteristista on siis paljon kiinni.

- Suurilla ulkolavoilla on tietysti eri meininki kuin klubeilla. Mitään katsekontaktia yleisöön niillä ei tietenkään ole. Kyllä siitä nauttii, vaikka klubeilla soittaminen on parasta.

Nahkapuku narisee, saattaa mies olla tulossa mökiltään Ikaalisista. Vaikka koko bändi on pitänyt lomaa, on Akun tehtaan toimitusjohtajan välillä käytävä toimistolla sähköposteja lukemassa. 1 200-kuutioinen moottoripyörä odottaa menevän näköisenä tehtaan pihassa.

Runsauden pulaa keikkasetissä

Eppu Normaali on siis taas löytänyt harjoitustilaa Akun tehtaan nurkista ennen kesän keikkoja. Mieleen on palautettava koko joukko kipaleita, joita on kymmeniä. Kolmen tunnin setti ei ole mikään mahdottomuus.

Ennen kotikenttäetu oli pikemminkin kotikenttärasite, mutta nyttemmin touhuun on jo tottunut

Aku Syrjä

- Saatamme treeneissä soittaa jonkun vanhan kipaleen tosta vaan ja ihme kyllä, se useimmiten onnistuu, kertoo Aku Syrjä Akun tehtaan sohvalla.

Kun tuotanto on laaja, on biisilistan teko vaikeaa. Pantse on vastannut listasta jo kolmekymmentä vuotta. Raakattu peruslista aiheuttaa aina vääntönsä ja nurinan siitä, miksi jokin kipale ei ole mukana.

Kotikulmillakin on jo kiva soittaa

Eput aloittivat kesän keikkailut kesäkuun puolivälissä Bryan Adamsilla ja Jonne Aaronilla vahvistettuna. Tai no, taisi Helsingissä Bryan Adams se päätähti olla. Tammerfestin keikka perjantaina on kotikentällä.

- Ennen kotikenttäetu oli pikemminkin kotikenttärasite, kun kaikki sukulaiset ja ystävät tulivat katsomoon. Se aiheutti omat paineensa. Mutta nyttemmin touhuun on jo tottunut, sanoo Aku Syrjä.