1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Etelä-Karjala maan parasta valkoselkätikka-aluetta

Valkoselkätikkakanta on elpymässä Suomessa. Suojelusta huolimatta laji on vielä erittäin uhanalainen

Kuva: Mika Saarinen

Erittäin uhanalaisen valkoselkätikan pesimäalueet ovat Suomen itä- ja kaakkoisosissa. Eniten varmistettuja pesintöjä löytyi tänä kesänä Etelä-Karjalasta, jossa niitä oli 36. Seuraavaksi eniten pesiä on Pohjois-Karjalassa (19), Etelä-Savossa (18), Keski-Suomessa (8),  Päijät-Hämeessä (4),  Pohjois-Savossa (3), Kymenlaaksossa (3), Uudellamaalla (3),  Kanta-Hämeessä (2),  Pirkanmaalla (2), Pohjanmaalla (2) ja Pohjois-Pohjanmaalla (1).

Kaikkiaan tämän kesän valkoselkätikkaseurannoissa löytyi noin 165 parireviiriä, joilta varmistui 101 pesintää. Seurannoissa löydettiin lisäksi kymmeniä yksittäisiä havaintopaikkoja.

- Pesimäkausi venyi toisen kerran peräkkäin pitkälle kesäkuuhun. Huonosta alusta huolimatta pesintä onnistui kohtuullisen hyvin, kertoo suunnittelija Timo Laine Metsähallituksen Etelä-Suomen luontopalveluista.

Timo Laineen mukaan monet valkoselkätikan vakioreviirit jäivät tänä keväänä tyhjiksi. Useilla reviireillä kylmyys oli myös lisäämässä luontaista karsiutumista ja tikkojen sukupolvenvaihdosta.

- Suomen valkoselkätikkakanta on elpymässä ja vahvistumassa aktiivisen suojelun, elinympäristöjen hoidon ja idästä muuttaneiden tikkojen ansiosta, kertoo suunnittelija Timo Laine Metsähallituksesta.

  • Kanta on kuitenkin edelleen erittäin uhanalainen ja vaatii aktiivista seurantaa ja suojelutoimia selviytyäkseen.

Valkoselkätikkahavainnot ilmenevät Metsähallituksen, WWF Suomen, lintutieteellisten yhdistysten ja alueellisten ELY-keskusten valkoselkätikkaseurannoista.

Parikkala parasta velkoselkätikka-aluetta

Etelä-Karjalassa valkoselkätikan pesäpaikkoja löytyi lähes kaikista kunnista.

- Vain Imatralta ei pesintää tänä vuonna varmistettu, vaikka usein niitä on kaksi tai kolme, kertoo Timo Laine.

Etelä-Karjalan pohjoisosassa sijaitsevassa Parikkalassa on tänä kesänä tehty 12 pesintähavaintoa, mikä tekee siitä yhden Suomen parhaimmista valkoselkätikka-alueista.

- Venäjällä Laatokan alueella ja Kannaksella on varsin vahva valkoselkätikkakanta ja sieltä valkoselkätikkoja saapuu myös Suomen puolelle. Tosin Venäjälläkin valkoselkätikkojen määrä on vähentynyt.

Parikkalasta hyvän valkoselkätikka-alueen tekeee myös se, että siellä on mukavasti valkoselkätikan kaipaamaa rikkonaista elinympäristöä ja lehtipuustoa. Valkoselkätikka kaipaa harmaleppää, tervaleppää, raitaa,  tai haapaa.

- Niistä se saa ravintoaan - pääosin kovakuoriaisten ja puuntuhoajien toukkia, kertoo Timo Laine.