1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Hylkyjä tutkitaan Perämerellä

Perämeren kansallispuiston salaperäisten laivojen hylkyjä tutkitaan viikonloppuna. Perämeren hylyt ovat pysyneet toistaiseksi arvoituksina, sillä niistä saatu tieto on ollut niukkaa ja kulkenut perimätiedon varassa.

Kuva Staffan-hinaajan hylystä Haaparannan Säiviksessä. Kuva: Jouko Pellikka

Itämeren pohjoisella äärilaidalla Perämeren kansallispuistossa, maankohoamisen alati muovaamalla alueella, sijaitsee useampikin hylky, joista on kuitenkin vain niukasti tietoa.

Merimuseon intendentti Maija Matikka kertoo, että Oulun pohjoispuoliselta merialueelta on löytynyt kolmisenkymmentä hylkyä, joista kymmenen on tutkittu. Vanhin on 1600-luvulta. Kemi-Tornion edustalta on löytynyt toistaiseksi muutamia hylkyjä.

Kuva: Jouko Pellikka

- Itseasiassa vasta viime vuosina asiaan on perehdytty tarkemmin joten saa nähdä mitä sieltä voi vielä löytyä. Ympäristön tutkiminen ei ole aivan yksinkertaista matalien ja kivikkoisten alueiden vuoksi, kertoo Matikka.

Metsähallituksen ja paikallisten sukellusseurojen vapaaehtoiset sukeltajat tutkivat hylkyjä lauantaina. Metsähallituksen luontopalvelut järjestää talkoot vedenalaisen kulttuuriperinnön kartoittamiseksi Perämeren kansallispuistossa.

Samalla tutustutaan vedenalaisen luonnon tilaan ja kansallispuistoon sekä keskustellaan koko Suomen merialueiden salaperäisistä hylyistä.