Stora Enso investoi 32 miljoonaa biojalostamoon Sunilassa

Kotkan Sunilan tehtaalle tehtävän investoinnin odotetaan avaavan uusia markkinoita, parantavan kannattavuutta ja pienentävän tehtaan hiilijalanjälkeä huomattavasti.

talous
Sunilan sellutehdas Kotkassa.
Raine Martikainen / Yle

Metsäyhtiö Stora Enso aikoo investoida 32 miljoonaa euroa rakentaakseen maailmanluokan biojalostamon Sunilan sellutehtaalle Kotkaan.

Investointi Sunilan tehtaalle tulee kiihdyttämään Stora Enson muutosta uusiutuvien materiaalien yritykseksi. Se vähentää tehtaan hiilidioksidipäästöjä korvaamalla jopa 90 prosenttia maakaasusta ligniinillä, joka on erotettu mustalipeästä.

Investointi on ensimmäinen askel kohti uutta, ulkoisille asiakkaille suunnattua ligniini-liiketoimintaa. Maailmanlaajuiset erikoiskemikaaleja sekä teknisiä materiaaleja valmistavat asiakkaat pystyisivät näin korvaamaan fossiilisten raaka-aineiden käyttöä uusiutuvalla vaihtoehdolla. Investointi kattaa ligniinin erottimen ja kuivaajan, ligniinipölyn polttimet meesauunissa sekä pakkauslinjan.

Tuotannon suunnitellaan käynnistyvän vuoden 2015 ensimmäisen neljänneksen aikana. Investoinnin odotetaan tuottavan 80 miljoonan euron liikevaihdon vuonna 2017 ja ajan myötä selvästi ylittävän Stora Enson 13 prosentin sijoitetun pääoman tuottotavoitteen. Storan Enson

Teknologia on mahdollista ottaa tulevaisuudessa käyttöön myös konsernin muilla sellutehtailla, sanoo Stora Enson toimitusjohtaja Jouko Karvinen.

- Stora Ensolle on tärkeää, että teknologia on skaalattava. Kun saamme sen toimimaan hyvin ja kannattavasti Sunilassa, voimme heidän esimerkkinsä mukaan tehdä sama valikoiden muillakin globaaleilla sellutehtaillamme. Ei kaikilla, mutta aika monilla, Karvinen toteaa.

Sunilan tehtaan vuosikapasiteetti on 370 000 tonnia havusellua. Tehdas työllistää noin 230 henkilöä.