Kotistudiossa lauletaan unelmia todeksi

Muutaman neliömetrin kokoisessa studiossa yksi nurkka on laulajaa varten. Siinä mikrofonin edessä unelma laulajan urasta joko lähtee lentoon tai kariutuu. Nykytekniikalla ammattilainen voi korjata paljon, mutta ei tehdä ihmeitä.

musiikki
Levyjen kirjo on laaja
Yle / Timo Nykyri

Oululaisen pitkän linjan muusikon Rauno Pelkosen kotistudiossa täyttyy monen laulajan ja laulajaksi haluavan unelma omasta levystä. Pelkonen sovittaa, äänittää, miksaa ja masteroi kappaleet, sekä tarvittaessa säveltää uutta.

Pienen tuotannon singlellä on Pelkosen mielestä kaikki samat mahdollisuudet kuin ison levy-yhtiön tuotteellakin.

- Yleisö sen päättää. Jos yleisö tykästyy kappaleeseen, niin ihan sama miten se on tehty, kunhan kappale vain puree, iskelmämusiikin parissa työskentelevä Pelkonen toteaa.

Studiossa totuus paljastuu

Lähtökohtana on kappale, jonka artisti haluaa levyttää. Rauno Pelkonen loihtii taustamusiikin käyttäen tietokonetta, kosketinsoittimia ja toisinaan akustista kitaraa. Laulusessiossa laulaja virittää itsensä ja äänensä kuntoon, ja yksinkertaisesti vain laulaa taustamusiikin päälle, niin hyvin kuin ikinä pystyy.

Kokeneellekin karaoke- ja suihkulaulajalle äänityksen armottomuus voi olla yllätys.

- Se ei anna mitään anteeksi. Kaikki virheet ja äänenvärit kuulee selvästi, silloin on tosi kysessä, Pelkonen toteaa.

Kyllä minä olen jäävi sanomaan kenellekään, että et saa tehdä levyä.

Rauno Pelkonen

Nykyisin Pelkonen tekee töitä tuttujen tuottajien ja artistien kanssa, mutta vuosien varrella hänen varastoon rakennetussa studiossa on käynyt monenlaista laulajaa. Kenellekään hän ei ole sanonut, että homma kannattaa jättää sikseen.

- Kyllä minä olen jäävi sanomaan kenellekään, että et saa tehdä levyä. Mutta kyllä jotkut huomaavat, että ei tästä kerta kaikkiaan tule mitään. Homma lopetetaan sitten siihen.

Laulajan ei kuitenkaan tarvitse olla täydellinen, sillä tietokoneohjelmilla pystytään korjaamaan pieniä vireongelmia. Pelkonen sanoo käyttävänsä korjausta jokaisen laulajan kohdalla ainakin vähän. Parhaallakaan ohjelmalla ei taitavakaan ammattilainen pysty taikomaan huonosta laulajasta hyvää.

- Jos vaikka artikulaatio on huono, niin sitä ei pysty korjaamaan millään. Se puoli pitää olla laulajalla kunnossa.

Lopputulos on pienten osien summa

Kappale rakentuu tietokoneohjelman raidoille, joita Pelkosen tällä hetkellä työn alla olevassa projektissa on yli 50. Rummut, basso, koskettimet, kitarat ja muut instrumentit ryhmittyvät pienissä pätkissä kokonaisuudeksi.

- Kyllä tässä aikaa menee. Tätäkin kappaletta olen työstänyt jo muutaman päivän.

Jokaisen raidan jokaisen osan pitää itsessään kuulostaa hyvältä ja sopia yhteen muiden soittimien kanssa. Lauluraitoja on kyseisessä perusiskelmässä viisi: soololaulu, stemmat ja taustalaulut.

Raitojen määrä ei kuitenkaan tee kappaleesta hyvää.

- Minä ajattelen, että tämä on niinkuin taulu. Eihän kangastakaan voi maalata täyteen mustalla värillä,sama homma se on tässä. Kappaleen täytyy saada hengittää, Pelkonen filosofoi.

Kun kaikki kappaleen osaset on saatu kohdalleen ja miksaaja on tyytyväinen tuotokseen, laulu masteroidaan eli saatetaan teknisesti julkaisukelpoiseen muotoon. Valmista levyä lähetetään muun muassa radioasemille.