1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. viihde

Heidi Kyrö -henkselit jäivät demovaiheeseen

Jokainen joka on joskus muuttanut, tietää miten paljon esineitä ja muistoja kertyy vuosien aikana. Kun on kiertänyt Suomea ammatikseen parikymmentä vuotta suosittuna artistina, niin esineistöä kertyy ainakin yhden näyttelyn verran. Heidi Kyrön laulustudiolla voi sukeltaa muistoihin.

Kuva: Mikko Moilanen / Yle

Pari vuotta sitten laulaja Heidi Kyrö havahtui ajatukseen, että pyöreitä vuosia artistina on jälleen täyttymässä. Kymmenen vuotta sitten juhlia vietettiin suuren kiertueen merkeissä, mutta tällä kertaa sellaiseen ei ollut mahdollisuutta. Oli keksittävä jotain aivan muuta. Näin syntyi ensimmäinen ajatus omasta Pop up -museosta.

- Oikeastaan idea lähti jalostumaan fanien kautta. Monet ovat vuosien varrella kertoneet, että olisi kiva nähdä vanhoja keikkajulisteita, esiintymisvaatteita ja valokuvia uran varrelta. Siitä ajatus heräsi, että miksei. Esineitä löytyy itseltäni, vanhemmilta ja faneilta, paikkakin oli valmiina, koska tässä Heidin laulustudiolla ei ole kesäisin juurikaan toimintaa, valottaa Heidi Kyrö.

Esineitä näyttelyssä on useampi sata. Pöydiltä löytyy levyjä, pinssejä, kortteja, Kyrön itse toimittamaa Heidukki fanilehteä, mutta yksi erikoisimmista ja hauskimmista esineistä on Heidi Kyrö -henkselit.

- Aikanaan kaikilta artisteilta löytyi kyniä, lippiksiä ja paitoja. Me haluttiin tehdä jotain erikoista ja kehitettiin henkselit. Ne kyllä jäi sitten demovaiheeseen, kun huomattiin, että niiden valmistuskustannukset olisivat olleet niin korkeat. Täällä näyttelyssä on sitten tuo demokappale, Kyrö nauraa.

Näyttelyesineet tuovat hilpeitä muistoja mieleen

Heidi Kyrön taiteilijaura lähti isolla vaihteella liikkeelle vuonna 1993, kun hän sijoittui 15-vuotiaana toiseksi Seinäjoen Tangomarkkinoilla. Tuon kisan menestys tuo myös hyviä muistoja mieleen. Kyrö itse pitää näyttelyn sydämenä tuon kisan esiintymisvaatteita.

- Suunnittelin itse kisaa varten kolme esiintymisasua ja ne ovat nyt täällä kunniapaikalla.

Pop up -museo avattiin reilut kaksi viikkoa sitten ja vierailijoita on käynyt tasaisena virtana virittelemässä muistojaan. Naurultakaan ei vierailujen yhteydessä ole vältytty.

- Varsinkin naisten kanssa on naurettu vaatteille ja hiustyyleille mitä valokuvista on nähty. Moni haluaa nähdä myös minun ensimmäisen äänitejulkaisun, jota painettiin aikoinaan vain 500 kappaletta. Muutamia ostotarjouksiakin on siitä tullut, mutta se ei ole myytävänä mistään hinnasta, ainakaan vielä, pidetään huutokauppa vaikka 50 vuoden kuluttua, Heidi Kyrö nauraa.

Pop up-museo on avoinna Hämeenlinnassa heinäkuun loppuun saakka, mutta suunnitelmissa on siirtää se jossain vaiheessa Heidin synnyinseudulle Kemiin.