Tehtaan johtaja: Investointi tuo merkittäviä säästöjä

Stora Enso ilmoitti perjantaina, että metsäyhtiö aikoo investoida 32 miljoonaa euroa rakentaakseen maailmanluokan biojalostamon Sunilan sellutehtaalle Kotkaan. Tehtaan pääluottamusmies sanoo, että investointi luo työntekijöille vakaamman ilmapiirin.

talous
YLE / Jani Aarnio

Stora Enson Sunilan tehtaan johtaja Olli-Pekka Reunasen mukaan yhtiön päätös investoida biojalostamoon on erittäin merkittävä.

- Investoinnin avulla saavutamme merkittäviä säästöjä ja myös ympäristökuormitus pienenee oleellisesti. Lisäksi jalostamolla on myönteinen vaikutus tehtaan tulokseen, Reunanen sanoo.

Investointi vähentää tehtaan hiilidioksidipäästöjä korvaamalla jopa 90 prosenttia maakaasusta ligniinillä, joka on erotettu mustalipeästä.

- Tällaisiin päästövähennyksiin ei ole pystytty vuosiin.

Reunasen mukaan biolojalostamolla ei ole suoranaisia työllisyysvaikutuksia Sunilan tehtaaseen, vaan uutta laitosta ajavat nykyiset käyttöhenkilöstön edustajat.

Sunilassa on jo alettu valmistella uuden biojalostamon aiheuttamia muutoksia.

- Meillä on jo valmiina projektiorganisaatio. Olemme lisäksi jo aiemmin esisuunnitelleet tätä mahdollista investointia. Suunnitteluprosessi on itse asiassa jo täydessä käynnissä, Reunanen sanoo.

Stora Enson maajohtaja Lauri Peltolan mukaan biovoimalainvestointi on tärkeä askel metsäteollisuuden uusien tuotteiden kannalta.

- Kyseessä on paitsi erittäin tuottava investointi, myös investointi joka parantaa hiilijalanjälkeä olennaisesti, Peltola toteaa.

Peltolan mukaan metsäyhtiön tilanne on tällä hetkellä hyvin kaksijakoinen. Investointien lomassa joudutaan myös säästämään ja vähentämään väkeä.

- Paperiliiketoiminta on tappiollisempaa, mutta toisaalta uuteen teknologiaan perustuvia investointeja pystytään tekemään.

Pääluottamusmies: Aplodit tuli

Sunilan tehtaan pääluottamusmies Harri Helenius sanoo, että työntekijät ovat erittäin tyytyväisiä Stora Enson tekemään päätökseen.

Itse prosessin hoitaminen ei lisää työvoimaa, mutta muuten täällä tulee olemaan vakaampi ilmapiiri.

Harri Helenius

- Tämä on ilouutinen meille täällä työskenteleville. Olemme sitä odottaneet, sehän on pitkän aikaa roikkunut ilmassa ja ilmeisesti suunnitelmia on vaan jatkettu. Asiahan on ollut esillä jo useampaan kertaan täällä, Helenius sanoo.

Helenius kertoo, että vaikka investointi ei tuo tehtaalle lisää työpaikkoja, se antaa työntekijöille vakautta.

- Tietysti se antaa varmuutta tehtaan jatkuvuudelle. Itse prosessin hoitaminen ei lisää työvoimaa, mutta muuten täällä tulee olemaan tämä vakaampi ilmapiiri.

Tehtaalla vallitsevat tänään iloiset tunnelmat.

- Tiedotustilaisuudessa aplodit tuli, Helenius sanoo.