1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Uudenmaan valkoselkätikka yhä vaikeuksissa

Vaikka tikkakanta on Suomessa hitaasti elpymässä, lintu on edelleen harvinainen Uudellamaalla. Pesintöjä on vähentänyt ja myöhäistänyt kylmä kevät.

Kuva: Lassi Kujala

Uudeltamaalta on löytynyt tänä vuonna vain kolme harvinaisen valkoselkätikan pesintää, kun viime vuonna pesintöjä varmistettiin kuusi. Etelä-Suomen luontopalvelujen suunnittelija Timo Laine pitää vähäisiäkin löytöjä positiivisina.

- Kylmän kevään jälkeen odotimme pahempaakin tulosta, tähän määrään voi olla aivan tyytyväinen.

Valkoselkätikka on uhanalainen laji, joka vaatii erittäin tiukkaa lajinseurantaa. Pesintöjä seurataan vuosittain, mutta ne eivät kerro koko totuutta.

- Pesimälöytöjen lisäksi Uudellamaalla havaittiin 6 reviiriä, joilla oli touhukkaan näköisiä tikkapareja. Ne ovat potentiaalisia pesijöitä nekin, Laine sanoo.

Valkoselkätikka on kärsinyt Suomessa huomattavasti vanhojen metsien ja lahopuiden vähenemisen vuoksi. Parhaimmat elinympäristöt vähenivät merkittävästi tehokkaan metsätalouden seurauksena viimeisten viiden vuosikymmenen aikana.

Kanta silti elpymässä

Suomen valkoselkätikkakanta on elpymässä ja vahvistumassa aktiivisen suojelun, elinympäristöjen hoidon ja idästä muuttaneiden tikkojen ansiosta. Pahimmillaan pesintöjä löydettiin vain 12 koko maasta.

- Vuonna 1994 oli aallonpohja, mutta sen jälkeen kanta on alkanut hitaasti, mutta varmasti elpymään, Laine kertoo.