1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. viihde

Wanaja10:n valttina on maan upein festaripaikka

Wanaja-Festivalin tähtiä Hämeenlinnassa ovat mm. Apulanta, Ismo Alanko, PMMP, Samantha Fox ja M. A. Numminen. Festari viettää 10-vuotisjuhliaan Hämeen linnan kupeessa, ja haluaa toistaiseksi siinä myös pysyä. Aluetta kiittävät yleisö ja esiintyjät.

viihde
Wanaja-festivaalin yleisöä vuonna 2011
YLE / Suvi Rajala

Viettääkö Birger Jaarli haudassaan levottomia öitä kun Rockkansa juhlii Linnanpuistossa? Tänään alkava, 10-vuotisjuhliaan viettävä Wanaja-Festival marssittaa lavalle Hämeenlinnassa Apulannan, Ismo Alangon, M.A. Nummisen ja 80-luvun povipommi Samantha Foxin.

Hämeenlinnan Linnanpuistossa ovat käynnissä viikonlopun rockjuhlien viime hetken valmistelut. Rantalavalla valostrussien seasta löytyy kiireinen mies, jonka puhelin soi taukoamatta, ja hänellä on vastaus kaikkeen ruokapöytien paikasta aina automaattivaihteisen auton ajo-ohjeisiin.

- Tietysti sitä odottaa eniten,että miten kaikki sujuu... Hyvin tietenkin, hymähtää Loud’n Live Promotionsin Mikko Hansson.

- Artisteista eniten odotan M.A. Nummisen ja Pedro Hietasen esiintymistä, myös yksi PMMP:n viimeisimpiä keikkoja on täällä ja tietenkin Eläkeläiset.

Miten kaikki alkoi?

Idea rockfestivaaleista linnan kupeessa syntyi jo yksitoista vuotta sitten. Hämeenlinnassa ei nuorten miesten mielestä ollut tuolloin festivaaleja isommille artisteille, ja tämä haluttiin korjata.

- Me kierreltiin autolla ihan ympäri ämpäri ja aina vaan palasimme tänne Linnanpuistoon. Tämä oli ylivoimaisesti hienoin paikka ja hyvä sijainti, muistelee Hansson.

Kaupungin suostuttelu festivaalien järjestämiseksi vaati paljon työtä, mutta lopulta lupa irtosi. Vuonna 2004 parituhatta sekalaisesti pukeutunutta ja sekalaisessa kunnossa hääräävää nuorta kerääntyi ensimmäisille Wanaja-Festivaleille.

- Totta kai jännitys ja paine oli hirveä silloin ekana vuonna, vaikka budjetti oli murto osa siitä, mitä se on nyt. Hienostihan se kuitenkin meni. Me saatiin Tehosekoitin uransa toiseksi viimeiselle keikalle. Se oli kyllä hieno ilta.

Nyt festivaali on vakiinnuttanut paikkansa yhtenä Hämeenlinnan kesän suurimmista tapahtumista. Vuosittain festivaali kerää noin 15-20 000 kävijää viikonlopun aikana.

- Kyllä meillä täytyy olla viimeisen päälle tehdyt suunnitelmat siivouksesta turvallisuuteen. Kaikki täytyy suunnitella ja ennakoida hyvin. Ei tämä ole enää sellaista pikku pyörittelyä, toteaa Hansson.

Suomi on tuhansien sääntöjen maa

Pikku pyörittely on muuttunut oikeaksi työksi. Wanaja-Festival tarvitsee pyöriäkseen viikonlopun yli reilut sata palkattua työntekijää. Talkoolaisia rockyleisön seasta löytyy noin sata. Esiintyjiä tänä vuonna on kolmisenkymmentä. Kymmenessä vuodessa festivaalien koon lisäksi myös vaatimukset järjestäjiä kohtaan ovat muuttuneet paljon.

- Suurimmiksi muutoksiksi nostaisin pelastus- ja turvallisuusviranomaisten kanssa tehtävät suunnitelmat, ne ovat tarkentuneet vuosi vuodelta. Se luo meille paljon haasteita, sillä järjestämme festivaaleja eri kaupungeissa ja vaatimukset suunnitelmista vaihtelevat suurestikin kaupungeittain. Kaikilla on omat käytännöt, paperit ja muut systeemit. Helpottaisi suunnattomasti työtämme jos säännökset ja toimintatavat olisivat yhtenäisiä, pohtii Mikko Hansson.

Linna antaa leiman festivaaleille

Linna festivaalialueen lähellä on vierailijalle mieleenpainuva näky. Joensuun Ilosaari ja Turun RuisRock pystyvät tarjoamaan yhtä vaikuttavan ympäristön elävän musiikin ystävien kokoontumiselle. Se saako Wanaja-Festival pysyä Linnanpuistossa, on tulevaisuudessa suuri kysymys järjestäjille.

Hämeenlinnan kaupunki on suunnitellut suurta konserttialuetta keskustan ulkopuolelle Kantolaan. Uusi alue kiinnostaa tapahtumajärjestäjiä, mutta Wanaja-Festival pysyisi mielellään ankkuroituna Linnapuistoon.

- Kyllä minä näen tämän festivaalin tulevaisuuden hyvänä. Jo tämä miljöö on tällä semmoinen, että sitä ihailee joka ikinen kävijä ja artistikin. Häädetäänkö meidät tästä jonain päivänä pois, se tietenkin muuttaisi kaiken. Ilman Linnaa tapahtuma muuttuisi aivan toiseksi. Jos me tässä saadaan pysyä, niin ilman muuta jatketaan, lupaa Hansson.

Lue seuraavaksi