Moottoripyöräonnettomuudet ovat lisääntyneet

Väärä tilannenopeus, alkoholi ja muiden tienkäyttäjien havainnointivirheet koituvat motoristien kohtaloksi entistä useammin.

Moottoripyöräonnettomuudet
Mies ajaa moottoripyörällä.
Mika Kanerva

Moottoripyöräonnettomuudet ovat lisääntyneet Pohjois-Savossa. Tänä kesänä maakunnassa on tapahtunut jo kolme kuolemaan johtanutta onnettomuutta. Esimerkiksi kolmeen viime vuoteen maakunnassa ei menehtynyt yhtään henkilöä moottoripyöräonnettomuuksissa. Valtakunnallisesti trendi on taas ollut päinvastainen ja moottoripyöräonnettomuudet ovat olleet laskussa.

Varsinaista yhteistä tekijää onnettomuuksille ei ole ollut, mutta useimmiten tapauksiin liittyy liian kova vauhti ja alkoholi. Liikennevakuutuskeskuksen liikenneturvallisuustutkija Ilkka Nummelin kertoo, että usein onnettomuudet johtuvat ajoneuvon hallinnan menetyksestä.

- Kyseessä ei välttämättä ole ylinopeus, vaan virheellinen tilannenopeus eismerkiksi keliolosuhteisiin tai jyrkkään mutkaan nähden.

Lisäksi yleisimpiä onnettomuuteen johtavia seikkoja ovat ajoneuvon käsittelyyn ja arviointiin tai havainnointiin liittyvät virheet.

Myös onnettomuuden toisen osapuolen havainnointivirheet ovat tyypillisiä. Tällöin esimerkiksi henkilöauton kuljettaja ei havaitse moottoripyörää. Muiden liikenteenkäyttäjien tulisi muistaa moottoripyöräilijöiden asema raskaamman liikenteen seassa huomauttaa Pohjois-Savon liikenneonnettomuuksien tutkijalautakunnan puheenjohtaja, ylikomisario Petri Pahkin.

- Usein onnettomuuksissa paljon menee myös ajoharjoittelun ja kokemuksen puutteen, sekä tietämättömyyden piikkiin, ylikomisario Pahkin lisää.

Myös hyvillä kesäkeleillä on merkitystä, sillä kaunis sää saa myös moottoripyöräilijät liikkeelle. Lisäksi moottoripyöriä rekisteröidään vuosittain yhä enemmän, joten harrastajien joukko kasvaa jatkuvasti.

Liikennevakuutuksista korvatut moottoripyörävahingot Pohjois-Savossa ovat kasvaneet tasaisesti vuodesta 2002. Viimeisen neljän vuoden aikana korvattujen vahinkojen määrä on sen sijaan pysynyt 80–90 kappaleen tienoilla. Vahinkoihin kuuluvat niin henkilövahingot kuin pelkät omaisuusvahingot.