1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilu

Yleisurheilukesässä luvassa lämpenevää

Kalevan kisat lämmittää Suomen yleisurheilukesän juuri ennen Moskovan MM-kisojen kilpailijavalintoja. Kalevan kisat on urheilijoille viimeinen näytön paikka ja Suomen Urheiluliiton toimitusjohtaja Jarmo Mäkelä odottaakin Vaasasta hyviä tuloksia.

urheilu
Naisten 100 metriä
Tomi Hänninen

Paikoin varsin vilpoiselta tuntunut heinäkuu lämpiää ainakin yleisurheilumielessä 25.-28. heinäkuuta, kun Vaasassa käydään Kalevan kisat.

- Yleisurheilunn osalta kesä on lämpenemässä, hehkuttaa Suomen Urheiluliiton toimitusjohtaja Jarmo Mäkelä.

Kalevan kisat on urheilijoille viimeinen "näytön paikka" ennen Moskovan elokuisten MM-kisojen viimeistä ilmoittautumispäivää.

- Maantielajien edustajat on nyt valittu Moskovaan. Muut valinnat tehdään heti Kalevan kisojen jälkeen maanantaina, Mäkelä sanoo.

Yleisurheilu kiinnostaa

Suomalaiset yleisurheilun kärkinimet kiinnostavat laiskempaakin penkkiurheilijaa. Suomen Urheiluliiton toimitusjohtaja katsoo Kalevan kisojen osallistujamäärää laajemminkin.

- Erinomaista on se, että ilmoittautumisten mukaan on tulossa 900 lajisuoritusta eli selvästi enemmän kuin koskaan lajin nykyhistoriassa. Se kertoo siitä, että yleisurheilu kiinnostaa seuroissa ja urheilijoita itseään, Jarmo Mäkelä sanoo.

- Meillä on paljon lajeja, jotka menevät kovaa vauhtia eteenpäin, esimerkiksi pika-aitajuoksut lajiryhmänä sekä nuorten että varttuneempien urheilijoiden toimesta. Yleisurheilu on niin laaja urheilumuoto, että siellä on nousevia ja laskevia lajeja. Kokonaisuus on kuitenkin menossa nuorten kautta hyvään suuntaan.

David, Jenni, Merja ja muut

Kalevan kisojen lopullinen osallistujaluettelo tarkentuu kisojen alkaessa. Joitain urheilijoiden poisjäämisiä on jo tullut julkisuuteen, mutta urheilujohtaja uskoo silti hyviin kilpailuihin.

- Keihäspäivään syntyy varmaan hurja jännite, oli Tero Pitkämäki mukana tai ei. Moukarinheitto sai suoneniskun, kun Olli-Pekka Karjalainen ei ole tänä vuonna mukana puolustamassa voittoputkeaan, mutta meillä on hyviä heittäjiä useita ja kilpailu on auki David Söderbergin ja Tuomas Seppäsen johdolla. listaa Mäkelä.

- Naisten puolella keihäs menee askel askelelta eteenpäin ja Jenni Kankaan tulo kansalliseen kärkeen on ollut erittäin piristävää. Moukarissa Merja Korpela on varmasti ykkössuosikki edelleen. Meillä on paljon nuoria urheilijoita taistelemassa aikuisten mitaleista, Mäkelä arvioi.

Jatkoaikaa Moskova-haaveille

Suomen MM-kisajoukkue ilmoitetaan Moskovaan Vaasan Kalevan kisojen jälkeisenä maanantaina. Esimerkiksi keihäänheittäjä Tero Pitkämäen osallistuminen Kalevan kisoihin on vielä epävarmaa, joten MM-kisanäytöt tämän jälkeenkin voivat olla mahdollisia hänen osaltaan, Jarmo Mäkelä arvelee.

- Tässä asiassa on varmasti käytettävä ja tullaan käyttämään sitä kuuluisaa maalaisjärkeä. Niin hyvä, kuin meidän keihäänheiton taso onkin, ja se varmasti Kalevan kisoissa vielä hiukan terävöityykin, ei meillä ole varaa jättää huomiotta Tero Pitkämäen tilannetta. Se on tietysti ensisijaisesti hänen terveydentilastaan kiinni, Mäkelä pohtii ja muistuttaa, että keihästä heitetään Moskovassa vasta elokuun puolivälissä.

Vastaava tarkastelu voisi olla mahdollista muidenkin osalta.

- Vaikea ennakoida tässä vaiheessa, mutta tietysti sellainen mekanismi on mahdollista kenen tahansa kohdalla. Jos näytöt riittää, ilmoitetaan ja sitten, jos on terveydentilan kohdalla ollut ongelmia, niitä voidaan sitten millä tahansa menetelmällä vielä tarkistaa, Mäkelä viittaa kilpailunäyttöihin.

- Kuortaneen Eliittikisat on yksi sellainen paikka, missä tätä voidaan kartoittaa. Vaikea sanoa, mutta mahdollista se on.

Mitalin mitalitavoite

Ei kisoja ilman mitalia. Tai mitalitoiveita.

- Meillä on historiassa aika monta vuotta, joina ei ole saatu mitalin mitalia. Ja se on tietysti tylsä tilanne, Jarmo Mäkelä sanoo.

- Suomalainen yleisurheilu elää vahvoista perinteistään ja sen pitää kuulua mitalikastiin olipa kisat missä ja miten kovat tahansa. Mitalitavoite on yksi mitali ja kolme muuta sijoitusta kahdeksan parhaan joukkoon. Siihen meillä on ihan hyvät mahdollisuudet.

Lue seuraavaksi