1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. valkoselkätikka

Valkoselkätikat innostuneet pesimään Etelä-Savossa

Etelä-Savossa pesintöjä on löydetty tänä kesänä yhteensä 18 kappaletta, mutta pesimäreviirejä on yli 20. Tällä hetkellä pesälukemat ovat Etelä-Savon parhaimpia pitkään aikaan. Tavallisesti pesintöjä on löytynyt maakunnassa 14:stä 15:een.

Valkoselkätikka Kuva: Lassi Kujala

Etelä-Savon kunnista Rantasalmella on löydetty tänä kesänä eniten uhanalaisen valkoselkätikan pesintöjä. Rantasalmella tikan pesintöihin on törmätty kolmesti. Myös Savonlinnassa, Kangasniemellä ja Mikkelissä on ollut hyviä valkoselkätikan reviirejä.

Idästä tulevalle valkoselkätikalle Etelä-Savo on ihanteellinen pesimäalue sen hyvien elinolosuhteiden vuoksi. Sijainti vaikuttaa paljon valkoselkätikan pesintään.

- Hirvensalmeen olimme pettyneitä tänä vuonna. Yleensä sieltä on löydetty kolme tai neljä kappaletta, mutta tänä vuonna löytyi vain kaksi. Odotimme sieltä löytyvän useamman, sanoo suunnittelija Timo Laine Metsähallituksen Etelä-Suomen luontopalveluista.

- Hunoimmillaan tikkakanta oli 1990 -luvun puolessa välin, jolloin koko valtakunnasta löytyi 11 pesää ja alle 50 reviiriä, Laine kertoo.

Eniten pesäpaikkoja löytyi tänä kesänä Etelä-Karjalasta, jossa pesintöjä havaittiin yhteensä 36. Kaikkiaan tämän kesän valkoselkätikkaseurannoissa löytyi noin 165 parireviiriä, joilta varmistui 101 pesintää.

Näitkö valkoselkätikan?

Jos näet valkoselkätikan, ilmoita löydöstäsi Metsähallitukselle. Pikkuhiljaa elpymässä olevaa ja erittäin uhanalaista tikkalajia halutaan pitää silmällä.

- Jos näkee valkoselkätikkoja, olisi hyvä laittaa mahdollisimman tarkkaan paikka ja päivämäärä ylös ja ilmoittaa siitä meille, Laine toteaa.