Kalliin paprikan viljely vähenee entisestään

Paprikan viljely on vähentynyt erityisesti Lounais-Suomesta ja pääkaupunkiseudulta. Paprikan tuotanto on huomattavasti kalliimpaa kuin esimerkiksi kurkun tai tomaatin viljely.

Kotimaa
Paprika kasvaa kasvihuoneessa.
Lassi Lähteenmäki / Yle

Paprikan viljely vähenee Suomessa. Tänä vuonna paprikaa viljellään 5,2 hehtaarin alalla, mikä on hehtaarin verran vähemmän kuin viime vuonna. Paprikan omavaraisuus on enää alle 10 prosenttia.

Paprikan viljely on vähentynyt erityisesti Lounais-Suomesta ja pääkaupunkiseudulta. Kaarinalainen paprikanviljelijä Riitta Merivuori sanoo, että viljely keskittyy Pohjanmaan rannikolle.

- Sinne keskittyy muukin kasvihuoneviljely, kuten kurkun ja tomaatin viljely. Pohjanmaalle on rakennettu suuria ja tehokkaita yksiköitä hehtaarikaupalla.

Merivuori uskoo, että suomalaiset viljelijät luopuvat mieluummin paprikasta kuin vaikkapa tomaatista tai kurkusta.

- Paprikan tuotanto on huomattavasti kalliimpaa. Alkukeväästä menee yli kaksi kuukautta, kun kasvatetaan taimia ja odotetaan satoa. Menee hyvin pitkään ennen kuin mitään voidaan myydä.

Pieni sato näkyy hinnassa

Viljelijä pitää kotimaisen paprikan noin kuuden euron kilohintaa edullisena.

- Paprikasta saatava sato on huomattavasti pienempi kuin kurkulla tai tomaatilla. Silti paprika vaatii työtä ja lämmitystä huomattavan paljon, Merivuori toteaa.

Merivuori toivoo, että kuluttajat suosisivat edelleen kotimaista paprikaa.

- Eimerkiksi Puolasta, Hollannista ja Espanjasta rahdataan Suomeen halpaa paprikaa.

- Kuitenkin monet luottavat siihen, että kotimainen on parempaa, turvallisempaa ja puhtaampaa, Merivuori sanoo.