Rikkihiili poistetaan Valkeakosken viskoositehtaalta tarkkuustyönä

Räjähdysherkkää nestemäistä rikkihiiltä aletaan kuljettaa pois Avilonin tiloista. Valtaosa rikkihiilestä viedään viskoositehtaalle Saksaan.

Kotimaa
Rikkihiilisäiliöitä Avilonin tehtaalla
Antti Eintola / Yle

Valkeakoskella Avilonin rikkihiilitankkien tyhjentäminen alkaa lähiviikkoina. Räjähdysherkälle viskoosikuidun raaka-aineelle ei ole enää käyttöä paikalla, koska tehtaan toiminnalle ei löytynyt jatkajaa.

Nesteen poiskuljetus vaatii suurta varovaisuutta, mutta toisaalta sitä on liikuteltu tehtaalla vuosikymmenet, huomauttaa töistä vastaava käyttöpäällikkö Ari Tanner.

- Rikkihiilen purkupaikka on muutettu sellaiseksi, että sinne pystytään ajamaan kuorma-autolla. Sen lavalla on sitten 30 kuutiometrin kontti, johon rikkihiili putkistoja pitkin pumpataan. Lastaus on käänteinen työ rikkihiilen purkamiselle, jota normaalistikin tehdään tehtaan käydessä.

Aina kuljetus ei ole onnistunut suunnitellusti

Kuidun ja Säterin seuraajaksi toivotun Avilonin toiminta hyytyi lopullisesti viskoosin ja liukosellun huonoon hintasuhteeseen. Jäljellä on toisen raaka-aineen eli palovaarallisen rikkihiilen tyhjentäminen säiliöistä.

Neljä vuotta sitten edellisen konkurssin jälkeen vietiin pois vielä suurempi erä. Kuljetus sujui, mutta säiliöiden pesuvaiheessa räjähti. Raportin mukaan typpeä ei pumpattu tarpeeksi hapen syrjäyttämiseksi. Nyt Turvatekniikan keskus ja pelastuslaitos ovat olleet erityisen tarkalla silmällä mukana.

Rahoittajakin löytyi

Koko homman rahoituksen varmistaa Työ- ja elinkeinoministeriö. Valkeakosken kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pekka Järvinen kiittää yhteistyötä.

- Ensimmäistä kertaa Suomen teollisuushistoriassa tapahtuu näin, kuten täällä Avilonilla: TEM maksaa, Tukes valvoo ja konkurssipesä vastaa siitä, että säiliöt tyhjennetään ja putket pestään kemikaaleista ja rikkihiilestä.

- Ensimmäinen heinäkuutahan astui voimaan valtioneuvoston päätös, jossa osoitettiin hankkeeseen maksimissaan 6,1 miljoonaa euroa.

Välillä puhuttiin rikkihiilen hävittämisestä. Nyt suurin osa on kuitenkin myyty Saksaan viskoositehtaalle. Valkeakosken 520 tonnin varasto saatanee tyhjäksi talveen mennessä.