1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Puriko kyy koiraa? Älä anna kyytablettia

Kortisonia ei suositella annettavaksi koiralle kyyn pureman hoitoon. Poikkeuksena on, jos eläimen hengitystiet ovat menossa tukkoon turvotuksen vuoksi.

Kuva: Pentti Palmu / Yle

Kun kyy puree koiraa, on syytä hakeutua eläinlääkärin hoitoon mahdollisimman pian.

Hoitoon suositellaan hakeutumaan niin pian kuin mahdollista, mutta mikäli lähimpään eläinlääkäriin on esimerkiksi kesämökiltä useiden tuntien matka, ei se yleensä vaikuta koiran paranemisennusteeseen merkittävästi, neuvoo eläinlääkäri Niina Murto Helsingin yliopistollisesta eläinsairaalasta.

Ensihoitona eläin tulisi pitää mahdollisimman liikkumattomana, etenkin silloin, kun kyyn purema on jaloissa. Murron mukaan myrkky pääsee leviämään verenkierron mukana nopeammin, jos koira juoksentelee vapaana.

Kortisonia sisältäviä kyytabletteja ei suositella annettavaksi koirille.

- Kortisonia ei suositella muutoin kuin jos koiran hengitystiet ovat menossa tukkoon, Murto kertoo.

- Kortisonista ei ole todistettavaa hyötyä kyynpurema suhteen. Se saattaa jopa vaurioittaa eläimen munuaisia.

Murto myös toteaa, että vain harvoin kyy puree koiraa sellaiseen paikkaan, että koiran hengitystiet alkavat turvota. Eläinlääkäri voi tarvittaessa antaa eläimelle turvotusta vähentävän kortisonipistoksen, mikäli se nähdään tarpeellisena yleistutkimuksen perusteella.

Älä anna tulehduskipulääkkeitä

Tärkein hoito kyynpuremaan on nestehoito eli tiputus, jolla pyritään ehkäisemään kyyn myrkyn aiheuttamia verenkiertohäiriöitä ja munuaisvauriota.

Eläinlääkäri antaa myös koirille opiaattikipulääkitystä, sillä purema aiheuttaa usein voimakasta kipua. Tämä lääkitys ei rasita munuaisia, toisin kuin tulehduskipulääkitys, jota ei tule missään nimessä käyttää kyynpureman hoidossa, Murto huomauttaa.

Osalla eläinlääkäreistä on tarjolla myös vasta-ainetta kyyn myrkkyyn. Murto pitää vasta-aineen antamista suositeltavana etenkin silloin, jos koiralla on vakavampia oireita, kuten voimakasta turvotusta tai jo havaittuja munuaisvaurioita.

- Vasta-aineen voi tarvittaessa antaa vielä vuorokauden sisällä.

Purema aiheuttaa munuaisvaurion

Usein koira saa kyyn pureman pään tai raajojen alueelle.

Kyyn pureman tunnistaa yleensä siitä, että puremakohtaan tulee voimakas turvotus ja alue on hyvin kosketusherkkä. Halutessaan koiralta voi ajaa vähän karvoja ja etsiä jälkiä puremasta, Murto neuvoo. Kyy jättää kaksi pientä pistoa, jotka ovat noin sentin etäisyydellä toisistaan.

- Iho myös muuttuu monesti mustelmaiseksi, mutta sitä ei näe ajamatta karvoja.

Koirat reagoivat kyyn puremaan eri tavoin. Murron mukaan ei ole yhtä selittävää tekijää sille, miksi toiset saavat vakavampia oireita.

- Kyynpurema on vaarallinen koirille ja kissoille, koska se aiheuttaa akuutin munuaisvaurion. Jos on viitteitä vauriosta, eläin voi joutua tehohoitoon.

- Toisilla hoidoksi riittää kipulääke ja neste, toisilla vaatii useamman päivän tehohoidon, kun ne menevät niin huonoon kuntoon, Murto summaa.