Päähallituspuolueet erimielisiä talouden elvytyksestä – VM:ltä mahdollisesti lisärahaa työllisyyteen

Hallituksessa on viriämässä kiistaa siitä, miten laajoihin talouden elvytystoimiin Suomella on varaa. Kokoomus jarruttelee vaatimuksia, joita on esitetty erityisesti vasemmistopuolueista. Yle Uutisten tietojen mukaan valtiovarainministeriössä valmistellaan jo työllisyyttä tukevaa lisäbudjettia loppuvuodelle.

politiikka
Sote tilaisuus
Jyrki Katainen, Petteri Orpo ja Jouni BackmanYle

Työllistävää täsmäelvytystä on kaivattu viime viikkoina erityisesti vasemmistopuolueista.

Työn synnyttämistä esimerkiksi homekouluja korjaamalla tai teitä ja ratoja rakentamalla ovat vaatineet muun muassa SDP:n valtiovarainministeri Jutta Urpilainen, vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki ja eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma (sd.).

Samoilla linjoilla on myös SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jouni Backman.

- Ympäri Eurooppaa on havahduttu, että tämä leikkauspolitiikka ei tuo kuitenkaan talouskasvua. Ja kun puhutaan paljon velan bkt-osuudesta, niin siinä helposti unohtuu, että kysymys ei ole vain velan määrästä, vaan myös bruttokansantuotteesta. Ja nyt on saatava bkt kasvuun. Ja se tarkoittaa elvyttävää talouspolitiikkaa.

Kokoomuksessa elvytyshaluja sen sijaan jarrutellaan. Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Petteri Orpo korostaa, että nyt on varaa korkeintaan pieneen täsmäelvytykseen.

- Luultavasti joudutaan jatkamaan erittäin tiukkaa budjettipolitiikkaa. Mutta voi olla, että joitakin täsmäelvytystoimia voidaan tehdä, joilla saavutettaisiin pikaisesti uusia työpaikkoja. Mutta pitää muistaa se, että mitään varsinaista elvytysvaraahan meillä ei ole tilanteessa, jos me todellakin velkaannutaan 8 miljardia tänäkin vuonna.

SDP:n Backmanin mielestä taas oikea kysymys kuuluu, onko meillä varaa olla elvyttämättä.

- Talous näyttää joka tapauksessa taantuvan ja tämä talous voi sakata, eli mennä hyvin nopeasti paljon paljon huonommaksikin, jos ei tehdä riittäviä toimenpiteitä ajoissa. Ja sen takia kaikki liikkumavara budjetin sisäisin siirroin ja tarvittaessa muilla toimenpiteillä pitää käyttää nyt elvytykseen.

Hallitus päättää elvytystoimista viimeistään elokuun lopulla, kun se sopii ensi vuoden budjetista.

Nopeampiakin ratkaisuja saattaa kuitenkin olla luvassa. Yle Uutisten tietojen mukaan valtiovarainministeriössä valmistellaan parhaillaan työllisyyttä tukevaa lisäbudjettia. Ne rahat olisivat siis käytössä jo tämän vuoden puolella.