Hyppää sisältöön

Australia löi oven kiinni venepakolaisilta - edes "oikeilla turvapaikanhakijoilla" ei ole pääsyä maahan

Vaaleihin valmistautuva pääministeri Kevin Rudd ajaa kovaa linjaa turvapaikanhakijoita kohtaan. Amnesty International syyttää Australiaa selän kääntämisestä avuntarvitsijoille.

Australiaan matkalla olevat pakolaiset pysäytettiin Balille, Indonesiaan 2011. Kuva: Epa / Made Nagi

Australia on kiristänyt suhtautumistaan maahan veneillä saapuviin turvapaikanhakijoihin. Jatkossa kaikki saapujat viedään Papua-Uuteen-Guineaan, jossa heidän tulonsa syyt arvioidaan ja johon turvapaikan saavat myös asutetaan. Papua-Uusi-Guinea saa vastineeksi Australialta avustuksia käytettäväksi muun muassa terveydenhoitoon, koulutukseen ja turvallisuuteen.

Australiaan on saapunut tänä vuonna veneillä jo 13 000 - 15 000 turvapaikanhakijaa, ja tulijoiden tulva on saanut opposition syyttämään hallitusta pehmoilusta rajaturvallisuudessa. Syksyllä järjestettäviin parlamenttivaaleihin valmistautuva pääministeri Kevin Rudd onkin ryhtynyt ajamaan kovaa linjaa turvapaikanhakijoita kohtaan.

- Tästä lähtien yhdelläkään veneellä Australiaan saapuvalla turvapaikanhakijalla ei ole mahdollisuutta asettua Australiaan, Rudd sanoi.

Rudd lisäsi, ettei edes niillä venepakolaisilla, jotka todetaan oikeiksi turvapaikanhakijoiksi ole mahdollisuutta päästä Australiaan.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International syyttää Australiaa selän kääntämisestä heikoimmassa asemassa oleville avuntarvitsijoille. Amnestyn mukaan Australia on nyt pannut oven lukkoon ja heittänyt avaimen pois.

Noin tuhat huonokuntoisilla veneillä Australiaan pyrkinyttä ihmistä on kuollut vuoden 2001 jälkeen.

.
.