Hyppää sisältöön

"Haluatko varmasti soittaa poliisin?" - Raiskattu norjalaisnainen vankilaan Dubaissa

Nuori norjalainen nainen raiskattiin Dubaissa. Pyydettyään poliisin paikalle hän joutui itse syytteeseen avioliiton ulkopuolisesta seksistä.

Norjalaisen Dalelvin perheen julkaisemassa kuvassa Marte Deborah on Dubaissa toukokuussa 2013. Kuva: Perhe Dalelv / EPA

Norjalainen nainen on tuomittu Dubaissa 16 kuukauden vankeusrangaistukseen avioliiton ulkopuolisesta seksistä sen jälkeen, kun hän ilmoitti joutuneensa raiskatuksi. Marte Deborah Dalelv päätti tulla julkisuuteen tuomion jälkeen, jotta hän pystyisi varoittamaan muita Dubain lakikäytännöistä. Tuomio on herättänyt raivoa Norjassa ja ihmisoikeusjärjestöt kautta maailman ovat esittäneet paheksuntansa tuomiosta.

Tapahtumat saivat alkunsa maaliskuussa, kun Qatarissa sisustusarkkitehtina työskennellyt 24-vuotias Dalelv oli työmatkalla Arabiemiraatteihin kuuluvassa Dubaissa. Dalelv sanoo joutuneensa työkaverinsa raiskaamaksi. Nainen pakeni hotellin aulaan ja pyysi kutsumaan poliisin. Hotellin vastaanottovirkailija kysyi, oliko hän todellakin varma, että haluaa soittaa poliisin paikalle.

- Totta kai haluan soittaa poliisille, Dalelv sanoo vastanneensa.

- Se on luonnollinen reaktio siellä, josta minä olen kotoisin, hän jatkoi.

Puhelinsoitto isäpuolelle

Poliisitutkinnan yhteydessä hän joutui lääketieteelliseen tutkintaan ja hänen verestään testattiin alkoholi. Dalelv pidätettiin neljäksi päiväksi ja poliisi vei hänen passinsa ja takavarikoi hänen rahansa. Pidätyksensä aikana hän onnistui soittamaan Norjaan - lainaamalla toisen pidätettynä olleen naisen puhelinkorttia.

- Isäpuoleni vastasi, ja sanoin hänelle: Minut on raiskattu, olen vankilassa. Ole kiltti ja soita suurlähetystöön, Dalelv muistelee.

Norjan viranomaiset onnistuivat neuvottelemaan hänet vapaaksi valvontaansa, ja siitä saakka Dalelv on ollut Norjan merimieskeskuksen tiloissa Dubaissa. Lopullinen tuomio annettiin tällä viikolla. Yhden vuoden ja neljän kuukauden mittainen vankeusrangaistus tuomittiin avioliiton ulkopuolisesta seksistä, alkoholin juomisesta ja väärästä valasta.

Dalelv on valittanut tuomiosta ja valituskäsittely on syyskuussa. Hänen pitäisi olla vankilassa, mutta toistaiseksi poliisi ei ole tullut pidättämään häntä.

Raiskaajaksi syytetty sai Dalelvin mukaan 13 kuukauden vankeusrangaistuksen avioliiton ulkopuolisesta seksistä ja alkoholista.

- Minun täytyy levittää sanaa... Tuomioni jälkeen ajattelin, että miten tämä voisi enää tästä pahemmaksi mennä, Dalelv sanoo.

Norja selvittää

Norjan viranomaiset ovat esittäneet vastalauseensa tuomiosta.

- Tuomio sotii oikeudentajua vastaan, Norjan ulkoministeri Espen Barth Eide arvostelee. Eide kutsuu tuomiota erittäin ongelmalliseksi ihmisoikeuksien näkökulmasta.

Myös ihmisoikeusjärjestöt ovat vaatineet Dubaita muuttamaan lakiaan niin, että se suojelisi raiskauksen uhria. Tällä hetkellä raiskauksesta saa tuomion vain, jos tekijä tunnustaa tai teolla on neljä aikuista miestä todistajana.

Dubai on kehittynyt nopeasti ja pyrkinyt nostamaan mainettaan liike-elämän ja turismin huipulle. Maan lainsäädäntö on kuitenkin yhä islamiin tiukasti perustuva. Dubaissa tuomitaan yhä useammin ulkomaisia työntekijöitä tai turisteja ankariin rangaistuksiin teoista, jotka valtaosassa maailmaa eivät ole laittomia.

Vuonna 2008 australialaisnainen tuomittiin kahdeksan kuukauden vankeuteen kerrottuaan poliisille, että hänet huumattiin ja raiskattiin. Niin ikään 2008 brittipariskunta joutui kolmen kuukauden vankeuteen, kun heitä syytettiin seksistä rannalla - jonka pariskunta kiisti. Vuonna 2010 toinen brittipariskunta joutui kuukauden vankeuteen suudelmasta.

.
.