"Kuin talibanit olisivat vallassa" - afgaaninaisille rajoitteita

Deh Salahin alueella naisia on uudella määräyksellä kielletty poistumasta kotoa ilman miessaattajaa. Kosmetiikkaliikkeet on suljettu "parituksen takia".

Ulkomaat
Afganistanin presidentti Hamid Karzain muotokuva näkyy entisten taliban-sotilaiden takana.
Afganistanin presidentti Hamid Karzain muotokuva näkyy entisten taliban-sotilaiden takana.Jalil Rezayee / EPA

Uudet heikennykset naisten asemaan herättävät huolta Afganistanissa, joka näyttää vanhoillistuvan Nato-joukkojen vetäytyessä. Presidentti Hamid Karzain hallinto ei aio puuttua pohjoisessa tehtyihin määräyksiin, jotka kieltävät naisilta liikkumisen ilman miessukulaista.

Yhdysvallat aloitti hiljattain lähes 200 miljoonan euron hankkeen Afganistanin naisten aseman parantamiseksi. Vain muutamia päiviä myöhemmin, kesäkuun lopussa pohjoisen Deh Salahin uskonnolliset päättäjät määräsivät naisten kotoapoistumiskiellon.

80 000 asukkaan Deh Salahissa on myös suljettu kosmetiikkaliikkeet, koska päättäjät epäilevät paritusta myymälöissä. Asukkaat ja jopa poliisi kiistävät prostituution.

Talibanien valta-aikaan 1996 - 2001 naisten oli pakko pukeutua kasvotkin peittävään burkaan, ja kynsilakasta saattoi seurata sormien katkaisu.

- Haluan, että hallitus puuttuu tähän, tai mullahit pitävät järjestystä aivan kuin talibanit olisivat vallassa, kosmetiikkayrittäjä Abdullah harmittelee.

Ihmisoikeus- ja naisjärjestöt ovat syyttäneet presidentti Karzain hallintoa perääntymisestä naisten aseman pönkittämisessä. Lisäosoitus tästä on parlamentissa herännyt raju vastustus asetukselle, joka pyrkii lailla kieltämään naisiin kohdistuvan väkivallan. Samalla parlamentissa on tekeillä lakeja, jotka estäisivät naisia todistamasta perheenjäseniään vastaan hyväksikäyttö- ja pahoinpitelytapauksissa.

Hallitus on myös nimittänyt entisen taliban-hallinnon edustajan Afganistanin ihmisoikeuselimeen.

Lähteet: Reuters