Israel suostuu sittenkin rauhanneuvotteluihin

Israel ryhtyy neuvotteluihin palestiinalaisten kanssa, vaikka vielä muutama päivä sitten maan pääministeri kiisti tiedon. Ilmeisesti neuvotteluilmapiirin parantamiseksi Israel on vapauttanut vankiloissaan pidettyjä palestiinalaisia.

Ulkomaat
Benjamin Netanjahu
Israelin pääministeri Benjamin NetanjahuLukas Barth / EPA

Israel on suostunut aloittamaan rauhanneuvottelut palestiinalaisten kanssa. Ilmeisesti hyväntahdon eleenä Israel on vastannut palestiinalaisten pitkäaikaiseen vaatimukseen ja vapauttanut Israelin vankiloissa olleita palestiinalaisia.

Tiedustelu- ja strategisista asioista vastaava ministeri Yuval Steinitz kertoi vankien vapauttamisesta heti sen jälkeen, kun Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry kertoi, että Israel ja palestiinalaiset tapaavat alustavissa rauhanneuvotteluissa Washingtonissa ensi viikolla.

- En halua kertoa, kuinka monta vankia vapautamme. Joukossa on merkittäviä vankeja, jotka ovat olleet vankeina vuosikymmeniä, Steinitz sanoi Israelin radiossa.

Osa vangeista on ollut vankilassa jopa 30 vuotta. Vankien vapauttaminen on ollut yksi palestiinalaisten pitkäaikaisista vaatimuksista. Palestiinalaishallinto on vaatinut, että ennen vuoden 1993 Oslon sopimusta vangitut palestiinalaiset on vapautettava.

Vaikka Israel näyttää suostuneet palestiinalaisten vaatimuksiin osittain, se pitää tiukasti kiinni muista vaatimuksistaan.

- Me emme lähde neuvotteluihin, joiden ennakkoehtona on valtionrajojen piirtäminen, Israelin tekemät myönnytykset tai rakennustöiden keskeytykset, Steinitz lisäsi.

Palestiinalaiset ovat vaatineet Israelin siirtokuntien laajentamisen keskeyttämistä ja vuoden 1967 rajoja rauhanneuvotteluiden ennakkoehdoksi. Israel on tyrmännyt nämä väitteet vetoamalla turvallisuusnäkökohtiin.

Pääministeri Benjamin Netanjahu ja hänen luotsaamansa Likud-puolue eivät ole kommentoineet ensi viikon neuvotteluja mitenkään. Sen sijaan rauhanneuvotteluista vastaava Hatnua-puoluetta edustava oikeusministeri Tzipi Livni totesi, että neuvottelut päättävät neljän vuoden pysähtyneisyyden.

Myös muiden Israelin vasemmistolaisten puolueiden edustajat ovat esittäneet varovaisen toiveikkaita näkemyksiä.

Pääministeri Netanjahun tarkoitusperät ovat kuitenkin arvoitus, mikä herättää kysymyksiä Israelissa. Vielä muutama päivä sitten Netanjahu kiisti tiedon, että Israel ryhtyisi neuvotteluihin palestiinalaisten kanssa. Ha'Aretz-sanomalehden politiikantoimittajan Barak Ravidin mukaan ei ole täyttä varmuutta siitä, neuvotteleeko Netanjahu tosissaan vai onko kyseessä jälleen yksi neuvottelujen takia käyty neuvottelukierros, joka päättyy palestiinalaisten syyttelyyn.

- Jos Netanjahu on tosissaan, hänen on ensimmäistä kertaa julkistettava neuvotteluasemansa ja selitettävä, missä hänen mielestään Israel loppuu ja Palestiina alkaa, Ravid kirjoittaa.

Lähteet: AFP, Reuters