1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kuninkaalliset

Belgian väistyvä kuningas vetoaa maansa yhtenäisyyden puolesta

Kuningas Albert II:n mukaan hänen suurin toiveensa on, että ranskankielisiin ja hollanninkielisiin alueisiin jakautunut maa pysyisi yhtenäisenä. Albert luovuttaa vallan pojalleen Philippelle huomenna sunnuntaina.

Huomenna sunnuntaina vallasta luopuva Belgian kuningas Albert II on vedonnut voimakkaasti maansa yhtenäisyyden puolesta. Belgiaa 20 vuotta hallinnut kuningas korosti jäähyväispuheessaan, että Belgia on jo nyt liittovaltio, jossa kaikkien kansanryhmien oikeudet on turvattu hyvin. Albertin mukaan juuri päätetty valtiomuodon uudistus vahvistaa näitä oikeuksia edelleen.

Albert sanoi puheessaan, että hänen suurin toiveensa on, että ranskankielisiin ja hollanninkielisiin alueisiin jakautunut maa pysyisi yhtenäisenä.

Belgiassa hallitsijan tärkein tehtävä on tasoittaa maan hollanninkielisen enemmistön ja vähän pienemmän ranskankielisen väestön erimielisyyksiä. Enemmistö ranskankielisistä haluaa jatkaa nykyisessä liittovaltiossa, mutta merkittävä osa hollanninkielisistä flaameista haluaisi oman tasavallan.

79-vuotias kuningas Albert II luovuttaa huomenna sunnuntaina vallan pojalleen 53-vuotiaalle Brabantin herttualle, prinssi Philippelle. Monet hollanninkieliset näkevät uuden hallitsijan ranskalaismielisenä, ja tuoreen mielipidetiedustelun mukaan vain alle puolet heistä uskoo, että tästä tulee hyvä kuningas. VTM- ja RTL-televisiokanavien teettämässä tutkimuksessa ranskankielisistä belgialaisista kaksi kolmasosaa uskoo, että Philippestä tulee hyvä kuningas.