Yhdysvaltain markkinaviranomainen hakee ökypankkiiria tuomiolle

Arvopaperimarkkinoita valvova SEC on nostanut kanteen yhtä maailman rikkainta miestä vastaan. Hedge-rahastoyhtiön omistajaa syytetään siitä, että hän ummisti silmänsä alaistensa sisäpiirikaupoilta.

talous

Yhdysvaltojen arvopaperimarkkinoita valvova viranomainen (SEC) on nostanut siviilikanteen miljardeja dollareita pyörittäneen SAC Capital Advisors -sijoitusrahastoyhtiön johtajaa Steven A. Cohenia vastaan. Kanteen mukaan Cohen ei puuttunut tilanteeseen, vaikka hänen alaisensa pyörittivät sisäpiirikauppaa.

Kanteen mukaan hedge-rahastoyhtiön kaksi salkunhoitajaa tekivät yli 275 miljoonan dollarin tuotot kielletyillä sisäpiirikaupoilla. SEC:n mukaan SAC:n salkunhoitajat antoivat vuonna 2008 Cohenille tietoja, jotka viittasivat siihen, että he saivat sisäpiiritietoa. Säännösten mukaan Cohenin olisi pitänyt tehdä salkunhoitajista ilmoitus, mutta Cohen kehui toista ja antoi toiselle yhdeksän miljoonan dollarin bonuksen.

Cohenin omistama SAC Capital Advisors -yhtiö on joutunut SEC:n tarkastusten keskiöön. Aikaisemmin SAC hallinnoi varoja noin 15 miljardin dollarin arvosta. Nyt yhtiön neljää työntekijää syytetään sisäpiirikaupoista ja sijoisrahastoyhtiön tytäryhtiö on sanonut maksavansa 615 miljoonan dollarin sakot, jotta SEC luopuu tytäryhtiöön kohdistuvista sisäpiiri-syytöksistä.

Lakiasiantuntijoiden mukaan SEC:n kanne kuitenkin osoittaa, että yhtiö ei ole saanut riittävästi todisteita. SEC ei syyttänyt Cohenia sisäpiirikaupoista, vaan ainoastaan siitä, että hän ei estänyt niitä. Tämä viittaa siihen, että kukaan Cohenin alaisista ei laverrellut syyttäjälle, että he olisivat kertoneet Cohenille sisäpiirikaupoista.

SEC ei myöskään aja syytettä liittovaltion tuomioistuimessa, vaan hallintoviranomaisen alaisuudessa toimivassa erityistuomioistuimessa, jossa todistusaineiston vaatimukset ovat lievemmät kuin liittovaltion tuomioistuimessa. SAC kiistää sisäpiiriväitteet.

Tapaukseen liittyvät kaksi salkunhoitajaa joutuvat juuri liittovaltion tuomioistuimen eteen ensi marraskuussa. He ovat kiistäneet syytteet

Cohen on yksi amerikan sijoitusmaailman tunnetuimmista henkilöistä ja yksi maailman rikkaimmista miehistä. Hän kuuluu niihin harvoihin hedge-rahastojen johtajiin, jotka tienaavat yli miljardin vuodessa.

SEC on viime aikoina käynyt erityisesti talouselämän johtajien kimppuun. Kyseessä näyttää olevan markkinavalvojan strategian muutos, sillä aiemmin SEC:a on syytetty siitä, että vuoden 2008 talouskriisin jälkimainingeissa virasto ei ole riittävän pontevasti vaatinut tilille niitä, jotka ovat syypäitä kriisiin.

Lähteet: AP