1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kemijärven kalan markkinointi kiikastaa

Kemijärven kalastamista jarruttaa saaliiden huono jatkomarkkinointimahdollisuus. Kalastajaveteraani Erkki Kaisanlahti sanoo, että kalaa pitäisi saada myyntiin ja markkinoille nykyistä suuremmissa erissä. Kaikenlaista kalaa tulee Kemijärvestä nyt hyvin, mutta ostajia puuttuu. Kaisanlahti myös toivoo, että vähittäiskauppa maksaisi kalastajalle hieman paremman, kuin vain pilkkahinnan.

Mieluisaa puuhaa. Soppelan nuottakunnan päällikkö Pekka Kaisanlahti (edessä) ja Jari Kivelä lappavat muikkusaaliista kylmälaatikkoihin. Kuva: Jorma Korhonen / Yle

Kemijärven kalastamisessa ja oletikin muikun suhteen on menossa jo kolmas hyvä kesä. Myös muuta kalaa tulee varsin mukavasti. Muun muassa kuhasaaliit ovat ilahduttaneet kotitarvekalastajia. Erkki Kaisanlahden mielestä myös hauki on hyvä kala, mainettaan parempi. Kemijärvellä alkoi maanantaina Haukiviikko, joka tähtää hauen kunnian palauttamiseeen.

Kemijärvellä kalastaminen on yksittäisten ihmisten satunnaista puuhaa.

-Pääasiassahan se on verkkopyyntiä, mutta vain tietyt ihmiset sitäkin harrastavat, sanoo Kaisanlahti. -Suurempimittaista kalastusta ja ammattikalastusta jarruttaa juuri se, että isommille erille ei ole markkinointiväylää.

Lähdetään vesille, kun siltä tuntuu

Kalastus on harrastus Soppelan nuottakunnallekin, entiselle Eemulle. Muikunpyyntiin lähdetään, kun siltä tuntuu. Pekka Kaisanlahti seuraa kalastamisessa isä-Erkin jälkiä. Kesän kaksi ensimmäistä reissua Kauhaselälle tuottivat jo mukavan tuloksen; kumpikin veto noin 150 kiloa.

-Syksyä kohden saaliit paranevat, Pekka sanoo. Hänen mukana ollessa paras veto kautta aikain on antanut 400 kilon saaliin.

-Suoramyynnillä yritämme saada tavaran kaupaksi. Se on sellaista soittelua. Onneksi on vanhaa asiakaskuntaa, jolle kala kelpaa, hän aprikoi.

Ja mikä ettei kelpaisi! Kemijärven muikku on nyt  hyvälaatuista. Se on lihonut lämpimässä vedessä.

Nuottamiesten mielestä myös muikun tulevaisuus näyttää hyvältä. Kalaa on monenkokoista.

Erkki Kaisanlahti muistaa kesän, jolloin Kemijärvestä nostettiin 6000 kiloa muikkua, ja kaikki meni kaupaksi.

Euron kilohinnalla ei kannata

Kalastajaveteraani Erkki Kaisanlahtea harmittaa kalastamisen huono arvostus Kemijärvellä.

-Jos täällä kauppa tarjoaa peratusta hauesta euron kilolta, niin mitä siitä kalastajalle jää? -Se on pilkkahinta.

-Pitäisi olla hirveä se saalis, että se edes jotenkikaan kannattaisi.

Kaisanlahti sanoo, että Posiolla ja Kuusamossa kala ei jää kalastajien käsiin, Kuopion puolesta puhumattakaan. Ei Pielinen ole Kemijärveä kummempi ja siellä ammattikalastuskin menestyy.

Kaisanlahden mielestä Kemijärven kalalle pitäisi saada vetävä reikä isommille markkinoille, etelän asutuskeskuksiin.

-Lokkaan olemme haukea lähettäneet ja Renkoon. Viimeksi lähti Heimon Kalalle 310 kiloa haukifilettä.

-Kyllähän se kitkuttamalla saa myydyksi, mutta olisi hyvä, jos edelleenmyynti olisi jonkun ammattivälittäjän käsissä, sanoo Kaisanlahti.