1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. hylyt

Vedenalaisissa talkoissa löytyi uusi hylyn kappale

Perämeren kansallispuistoston saaren edustalta löytyneen hylyn osa arvioidaan kuuluneen alle 20-metriseen alukseen. Myös saaren toiselta puolelta löydettiin viistokaikuluotauksella mahdollisia hylyn osia.

Kuva: Heidi Hannukainen / Yle

Perämeren kansallispuistosta on löytynyt uusia hylyn osia. Sukeltajat löysivät hylyn kappaleen Selkä-Sarven edustalta vedenalaisissa talkoissa lauantaina.

Aluksen dokumentoinnissa mukana ollut Matias Kulmala Tampereen Urheilusukeltajista  arvioi, että kuusi metriä pitkä ja kaksi metriä leveä hylyn osa on luultavasti kuulunut alle 20-metriseen alukseen, mutta ei kuitenkaan soutuveneeseen.

- On kiinnostavaa tietää, mistä hylky on peräisin, ja kuinka pitkiä matkoja noinkin iso hylyn osa voi kulkeutua veden mukana. Hylyn kappale on limisaumainen, mikä viittaa pohjoismaiseen rakennustyyliin. Se voi olla vaikka kalastusveneen osa, kertoo intendentti Maija Matikka Museovirastosta.

Sata vedenalaista kohdetta

Tornionlaakson sukeltajat löysivät myös Selkä-Sarven eteläpuolelta viistokaikuluotaimella viitteitä hylyn osista, joita tutkitaan myöhemmin lisää.

Ainutlaatuisella, maankohoamisen alati muovaamalla alueella sijaitsee useampikin hylky, joista on vain niukasti tietoa. Viime vuonna Tornionlaakson Sukellusseura havaitsi uuden hylyn Tornion edustalta Kukkokarilta.

- Perämeren alueella sijaitsee noin sata vedenalaista kulttuuriperintökohdetta, joista suurin osa on hylkyjä. Kansallispuiston alueella niitä on nyt viisi. Perämerellä hylyt säilyvät hyvin, sillä vesi ei ole liian suolaista ja orgaanista ainesta tuhoava laivamato ei elä vesistössä, sanoo Matikka.

Vedenalaisiin talkoisiin osallistui Metsähallituksen sukeltajien lisäksi noin 30 vapaaehtoista sukellusseuroista eri puolelta Suomea. Talkoot järjestettiin osana Suomi-Ruotsi -yhteistyössä toteutettavaa Boundless Bothnian Bay -hanketta, jonka tavoitteena on luoda Perämerestä yhtenäinen virkistys- ja matkailualue.