Hyppää sisältöön

Karjalaiset piirakkamestareita - savolaisten aiempi ennätys romukoppaan

Maailman suurimmat karjalanpiirakat leivotaan Pohjois-Karjalassa. Ilomantsilaiset saivat nimensä ennätysten kirjaan sähköuunissa paistetusta maailman suurimmasta piirakasta. Yli kolmemetrinen piiroo paistettiin myös Valtimolla ulkotulella. Tuplaennätykset leiponeet julistivat Pohjois-Karjalan piirakkamestareiden maakunnaksi. Aiempi ennätys oli kesäkuulta iisalmelaisten nimissä. Savolaispiirakka jäi pahasti telineisiin, kun karjalaiset menivät nyt omille metriluvuilleen.

Kesäkuussa iisalmelaiset leipoivat maailman suurimman karjalanpiirakan, jonka pituus oli 236 senttimetriä ja leveyttä oli 50 senttimetriä. Tästä sisuuntuneina pohjoiskarjalaiset päättivät lyödä savolaisten ennätyksen. Taistoa kävivät valtimolaiset ja ilomantsilaiset.

Ilomantsilaiset leipoivat 307 senttimetrin pituisen piirakan. Valtimon Rasimäen kylällä leivottiin 303 senttimetrin pituinen ja 132 levyinen piiroo.

- Keksin uuden sarjan ja nyt meillä on puulämmitteisen uunin sarjan maailmanmestaruus. Me olimme suvereenieja, Harri Stefanius iloitsee .

- Meidän piirakkamme ei ole mitään ruipelo niin kuin ilomantsilaisten. Siinä näkyi koko Karjala ja Laatokan saaret. Ne, jotka tunsivat saaret lisäsivät taikinaa sitä myötä.

Taikinaa meni maailman suurimman puulämmitteisellä uunilla paistettuun piirakkaan 20 kiloa. Tilamaitoon tehtyä riisipuuroa piirakkaan tarvittiin 20 litraa, voita 4kiloa ja kananmunia noin 30 kappaletta.

Pohjoiskarjalaiset emännät ovat laihtuneet, mutta isännät ovat muhkeita.

Harri Stefanius

- Pohjoiskarjalaiset emännät ovat laihtuneet, mutta isännät ovat muhkeita. Tämä piirakka oli isännän näköinen eikä emännän.

Jättipiiroo paistettiin Rasimäen kylän Tulehmo-keskuksen pihalla, jonne oli rakennettu uuni sementtiharkoista. Kyläseppä puolestaan nikkaroi suuren paistopellin ja uunin kannen. Uunissa poltettiin muutama motti puita. Kun hiillos oli sopiva, piirakka laitettiin uuniin ja kansi sen päälle. Paistoaika oli noin 20 minuuttia.

Ensi vuonna lisää ennätyksiä

Leikkimielinen kilpailu ilomantsilaisten kanssa jatkunee, sillä Harri Stefanus kertoo, että valtimolaiset aikovat leipoa itsensä uudelleen maailmankartalle.

- Ensi vuonna teemme maailman suurimman, mitä, sitä en sano. En voi antaa edes vinkkiä, noi ilomantsilaiset alkaa muuten jotain haikailemaan, Stefanius nauraa.

.
.