1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Käyrätorvi naulaan, fetsi päähän ja grillaamaan

Jos grillatessa ei ole käytettävissä kokin hattua, niin kyllä muukin päähine käy. Muusikko Kalervo Kulmala grillaa kesämökillään turkkilaisvaikutteisessa asussa

kulttuuri
Kalervo Kulmala
Kalervo Kulmala grillausasussaan.Paavo Koponen / Yle

Savonlinnan oopperajuhlaorkesterissa käyrätorvea soittava Kalervo Kulmala pukeutuu työiltoina tummaan pukuun. Kesämökillään hän pukeutuu toisella tavalla. Erityisesti grillauspuuhissa hattu on pääasia.

-No, kun kokeilla on yleensä semmoinen tötteröhattu, niin ajattelin, että tämä turkkilainen fetsi olisi vähän samantapainen. Samaa tummanpunaista on myös takki, sekin vähän turkkilaistyylinen ja sen verran väljä, että isompikin grilliateria mahtuu, Kalervo Kulmala selittää.

-Näitä hattuja on muitakin, on nahkahattu Argentiinasta ja cowboyhattu myös. Intialaisiakin asuja löytyy. Jotenkin hattu kiinnittää kansallisissa asuissa huomiota, ja näitä on tullut matkoilla hankituksi, Kulmala kertoilee.

Kesät Kalervo Kulmala on viihtynyt Savonlinnan seudulla ja oopperajuhlilla jo 42 vuotta. Ensin hän lauloi pari kesää kuorossa ja sitten tuli Jorma Panulan kutsusta soittamaan käyrätorvea oopperajuhlaorkesteriin.

Kansainvälinen käyrätorviguru

Kalervo Kulmalan varsinaiset työt ovat Viron valtion sinfoniaorkesterissa, professuuri Viron Musiikkiakatemiassa ja opetustehtävät myös Sibelius Akatemiassa. Kesämökillekin tuli perheineen kyproslainen käyrätorviopiskelija yksityisopetukseen. Oopperajuhlilta Kalervo Kulmala lähtee itse puolestaan Italiaan, jossa odottaa vastuu Gustav Mahler -nuortenorkesterin käyrätorviryhmästä. Opetusta on myös esimerkiksi Espanjassa.

Äskettäin kokin hattua, tai siis fetsiä, on tarvittu haukikeiton teossa. Siihen tulee vain kalaa, sipulia ja perunaa kirkkaaseen liemeen, eikä liikoja mausteitakaan.

-Keitto saa olla nimenomaan kalan makuinen ja yksikertainen. Yksinkertainen grilliherkku ovat puolestaan sinihomejuustolla täytetyt ja pekonisiivuun käärityt herkkusienet. Ne tekevät yleensä hyvin kauppansa, Kulmala neuvoo.

Lue seuraavaksi