Taitamaton teroittaja tuhoaa terän

Laadukkaan työkalun teroitus tulee usein halvemmaksi kuin uuden ostaminen. Teroitusta ei kuitenkaan kannata kokeilla itse, sillä terän lisäksi voi palaa hihat.

ilmiöt
Seppä tekee puukkoa.
Toni Pitkänen / Yle

Moni kuluttaja säästäisi selvää rahaa, jos malttaisi olla heittämättä tylsyneen työkalun pois. Teroitus on edelleen monessa tapauksessa edullisin vaihtoehto.

Esimerkiksi puukkoja saa jo muutamalla eurolla, mutta vähänkin laadukkaampi ja arvokkaampi puukko kannattaa viedä teroitettavaksi. Laadukas väline voidaan aina teroittaa niin, että sitä on jälleen ilo käyttää, lupaa heinolalainen Reijo Endén, jolla on vuosikymmenten kokemus teroittamisesta.

- Laatupuukon teroittaminen on taatusti halvempaa, kuin uuden ostaminen. Esimerkiksi ruohonleikkurin terän teroitetaan vitosella.

Nykyaika on tuonut halvat sähkötyökalut kauppoihin. Moni saattaa luulla, että tasohiomakone, rälläkkä, sopii hyvin teroitukseen, mutta Endén on toista mieltä.

Rälläkkä on hyvä väline moneen puuhaan, mutta teroitukseen se ei käy.

- Esimerkiksi kirveen teroittaminen vaatii tahkon. Amatööri ei osaa tehdä rälläkällä terään oikeaa kulmaa ja kaupan päälle vielä polttaa terän, jolloin se kuluu nopeammin. Pitää tietää, mitä tekee, jotta ei pilaa hyvää työkalua.