Kuninkaallisesta vauvasta kerrotaan tavalla, joka ei ole ihan tätä päivää

Kruununperijän syntymästä kerrotaan ensin paperilapulla, joka laitetaan julki Buckinghamin palatsin pihalle.

Kuvaajat, toimittajat ja lukuisat tavalliset ihmiset odottivat St. Mary's -sairaalan edustalla Lontoossa 22. heinäkuuta. Kuva: Andy Rain / EPA

Britannian hovilla on vuosisatojen kuluessa vakiintunut käytäntö kuninkaallisen vauvan syntymästä kertomisesta ulkomaailmalle. Nykyaikaiset viestimet eivät ole etusijalla.

Kun vauva on syntynyt Paddingtonin kauapunginosassa sijaitsevassa St. Maryn sairaalassa, asiasta laaditaan tiedote hovin ilmoituspaperille, jonka lähetti kiidättää Buckinghamin palatsiin.

Tiedotteessa todennäköisesti on vain tieto, että lapsi on syntynyt, ja hänen sukupuolensa. Tiedotteessa on ehkä lapsen paino sekä mahdollisesti maininta synnytyksen sujumisesta normaalisti. Tiedotteen allekirjoittaa synnytyksessä avustanut gynekologi.

Kun hovin tärkeimmät edustajat ovat saaneet tiedon syntymästä, tiedote on ikivanhan tavan mukaisesti kiinnitetty palatsin kaidepuuhun julkisesti nähtäväksi. Tässä tapauksessa tiedote kuitenkin luultavasti laitetaan koristeelliseen telineeseen ja asetetaan palatsin esipihalle, kertoo BBC.

Perinteenä on myös ollut, että kuningasperheen esikoista juhlistetaan 41 tykinlaukauksella. Toistaiseksi ei ole tietoa, haluavatko Cambridgen herttua ja herttuatar jatkaa tätä traditiota, kertoo Britannian Metro-lehti.

Vasta tiedotteen esille asettamisen jälkeen kruununperijästä on määrä ilmoittaa tiedotusvälineiden edustajille ja viestittää internetissä, Facebookissa ja Twitterissä.

On mahdollista, että vanhemmat kertovat vastasyntyneen vauvansa nimen heti, mutta he voivat odottaa julkistamista myös muutaman päivän.