1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Kasvipankissa kukat kasvavat korkoa

Lahden Anttilanmäen kaupunginosassa pidetään huolta perinteisistä pihakukista ja -kasveista. Anttilanmäki-Kittelän asukasyhdistyksellä on mäellä kasvipankki, johon taimia voi viedä säilöön ja vaihtokauppana noutaa kukkia omaan kotipihaan.

Kuva: Raisa Autio / Yle

Anttilanmäen puutaloalueen keskellä kivikkoisen rinteen juurella rehottaa kasveja yrteistä ruusuihin. Kyltti kertoo, että kyseessä on Anttilanmäki-Kittelän asukasyhdistyksen kasvipankki, jonka tarkoitus on säilyttää alueen peristeisiä pihakasveja.

Tämä olisi oikea aarre, kun vain olisi siistimpi

Airi Huuhtanen

Kasvipankista Anttilanmäen asukkaat voivat hakea täydennystä oman pihan kukkapenkkeihin. Sääntöjen mukaan tilalle tulisi myös tuoda jotakin.

Airi Huuhtanen on asunut Anttilanmäellä vuodesta 1978, ja on muiden vanhempien asukkaiden tapaan ahkera kasvipankin käyttäjä. Huuhtanen kertoo, että kasvipankista löytyy paljon alueen vanhoja puutarhalajikkeita.

Kuva: Raisa Autio / Yle

- Itse olen tuonut aikoinaan omalta pihaltani kasveja, ja kun ne ovat sieltä hävinneet, olen käynyt täältä hakemassa samoja kasveja takaisin.

Kitkijöitä kaivataan

Kasvipankkia pidetään yllä asukasyhdistyksen voimin, ja toisinaan Lahden kaupunki on tarjonnut auttavan käden. Esimerkiksi kasvipankin nykyinen paikka on saatu käyttöön kaupungilta. Nyt kasvipankki rehottaa, sillä kitkijöitä ei tahdo olla riittävästi.

- Kasvipankista huolehtineet ihmiset ovat muuttaneet pois ja tulleet vanhoksi, valittelee Airi Huuhtanen.

Hän toivookin, että uudet anttilanmäkeläiset löytäisivät aikaa kasvipankin hoitamiselle. Kukkapenkeissä kasvaa niin koriste-kuin hyötykasvejakin. Huuhtanen tunnistaa esimerkiksi malvan, kurjenmiekan, raparperin, lipstikan ja vuorenkilven.

- Tämä olisi oikea aarre, kun vain olisi siistimpi, Huuhtanen huokaisee.