Qstock lisää järkkäreiden ja vessojen määrää

Ennätysyleisöä tavoitteleva Qstock-festivaali Oulussa on varautunut kävijämäärän kasvuun hankkimalla lisää työvoimaa järjestyksenvalvontaan ja vedenjakeluun. Myös vessoja tulee suurempi määrä. Festarit alkavat perjantaina.

Kotimaa
Festaritalkoolaiset kasaavat telttojen tukirunkoja.
Kirsi Karppinen / Yle

Oulun Kuusisaaressa painetaan pitkää päivää, jotta festarialue saataisiin valmiiksi perjantaihin mennessä. Edessä on järjestyksessään 11. Qstock-festivaali.

- Homma on hyvällä mallilla ja lipunmyynti ennätysvauhdissa. Jopa sääennuste näyttää hyvältä, myhäilee festivaalipäällikkö Mikko Forstén tyytyväisenä.

Vastaus yleisön vaatimuksiin

Järjestäjät kertovat tehostaneensa tälle kesälle alueen palveluja entisestään. Yleisöpalautteissa alueelle on vaadittu lisää vessoja, ja parannuksia on festivaalikoordinaattori Niina Ristolaisen mukaan myös luvassa.

- Vessoja tulee 20 prosenttia lisää. Myös niiden sijoittelua on mietitty tarkemmin, Ristolainen kertoo.

Myös narikkapisteitä, myyntitiskejä ja ruokakojuja pystytetään alueelle enemmän. Vesipisteen toimintaa parannetaan puolestaan niin, että siitä syntyy mahdollisimman vähän jonoja. Turvallisuutta tehostetaan lisäämällä järjestyksenvalvojia parillakymmenellä.

- Lisäksi tehdään yksi uusi pyörätuolikoroke Rytmirannan puolelle, Ristolainen sanoo.

Festareiden koko on pian maksimi

Qstock on kasvattanut yleisöään nopeasti. Kun festivaalin ensimmäisenä järjestämisvuonna 2003 juhlat kiinnostivat seitsemäätuhatta, oli kymmenen vuotta myöhemmin kävijöitä jo 28000.

- Se on ollut aika hurja kasvuvauhti. Ei sellaista olisi voinut aluksi arvatakaan, Forstén sanoo.

Emme varmasti tule täältä lähtemään. Festivaali on kasvanut Kuusisaaren maisemaan ja tämä on sen koti.

Mikko Forstén

Paljon tätä suuremmaksi festarit eivät voikaan enää kasvaa, sillä Kuusisaari alueena pystyy vastaanottamaan ihmisiä yhtenä päivänä 15 000, eli yhteensä 30 000 juhlijaa viikonlopussa.

- Kävijämäärä suhteutettuna talousalueeseen on valtava hyvä. Kasvua emme enää tavoittele, vaan keskitymme pitämään luvut yllä. Kuusisaaresta emme tule lähtemään. Festivaali on kasvanut Kuusisaaren maisemaan, ja tämä on sen koti, Forstén täsmentää.

Viikonlopun bändikattauksesta Forsténin henkilökohtainen suosikki on ruotsalainen First Aid Kit, jota festareille on yritetty saada useampana vuotena. Yleisöryntäystä sen sijaan odotetaan lauantaina päälavalla esiintyvälle HIMille, arvioi Ristolainen.