Mummojen ja pappojen ryyppääminen kovassa kasvussa

Ikäihmiset juovat yhä enemmän ja rankemmin. Suhteellisesti eniten on lisääntynyt kuitenkin 60–69-vuotiaiden naisten juominen. Ongelmakäyttö alkaa usein eläkepäivien koittaessa.

terveys
Vanhan naisen kädet, alkoholi
Karoliina Haapakoski / Yle

Nykyisillä eläkeläisillä on parempi terveys, enemmän varallisuutta ja elonpäiviä kuin heitä edeltäneillä sukupolvilla. Siitä huolimatta ikäihmisten alkoholinkulutus on lisääntynyt erityisesti eläkkeelle jäävien alle 70-vuotiaiden keskuudessa.

Terhi Pajunen työskentelee ohjaajana Diakonissalaitoksen Pilke-ryhmissä, jotka ovat ikääntyneille päihteidenkäyttäjille suunnattuja vertaistuellisia ryhmiä. Pajusen mukaan ikäihmisten alkoholinkäytön taustalla on usein yksinäisyys. Töiden loputtua moni täyttää eläkepäivien tyhjiötä tarttumalla pulloon.

– Aika moni kuvaa tyhjäksi sitä eläkkeelle jääntiä. Osalla siihen saattaa limittyä myös avioero tai leskeksi jääminen ja sellainen elämänkriisi.

Helsinkiläinen, 91-vuotias, Torsten Nyman on jo kymmenen vuoden ajan ollut mukana Pilke-ryhmien toiminnassa. Nyman ratkesi juomaan, kun hänen Alzheimerin tautia sairastava vaimo kuoli.

– Se alkoi ihan muutama viikko sen jälkeen, kun vaimoni kuoli. Silloin minulla meni hermot. Rupesin juomaan vähän niin kuin suruuni. Niitä ryyppykavereita aina löytyi.

Hoitoon ei osata hakea

Alkoholiongelmista kärsivien ikäihmisten parissa 60–69-vuotiaiden naisten juominen on lisääntynyt eniten. Alkoholiriippuvuuden syntyyn vaikuttaa muun muassa se, että nyt eläkkeellä on sukupolvi, joka on tottunut käyttämään alkoholia vapaammin.

Itse alkoholin liikakäytön lisäksi ongelmana on myös se, että riskiryhmässä olevien tai liikaa alkoholia käyttävien on vaikea löytää palvelujen piiriin. Moni vanhus ei ole tottunut hakemaan apua ongelmiinsa. Myös kynnys hoitoon hakeutumiselle voi olla liian kova.

Terhi Pajunen yrittää yhteistyössä Helsingin kaupungin vanhuspalvelun, kotihoidon, sairaaloiden ja päihdehuollon tavoittaa vanhuksia, joilla on juomisongelma.

Pajusen mukaan ero Pilke-ryhmän ja AA-kerhon, eli anonyymien alkoholistien, välillä on lopulta siinä, että Pilkkeessä keskiössä on päihdeongelman sijaan koko ihminen.

– Me emme keskity vain siihen alkoholiin ja juomiseen tai juomattomuuteen ja raitistumiseen. Ihmisessä on paljon muutakin kuin se juominen.

Juomisesta kärsinyt Torsten Nyman uskoo, että suomalaisten riippuvuusongelmaa selittää kiero suhde alkoholiin.

– Sanoisin, että olen sen vanhemmiltani saanut, millä tavoin sitä alkoholia käytetään. Ihmisiä pitäisi kasvattaa enemmän ja opettaa käyttämään alkoholia. Sitä ei ole opetettu ollenkaan.

Aiheesta lisää *A-studiossa *ma 22.7. klo 21.00, TV1.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus