Raksamiehen käsiä kaivataan koiratarhalla

Nelisenkymmentä vuotta Vaasassa toiminut löytö- ja hoitoeläinten talteenottopaikka ja -hoitola Koiratarha Kulkurin laajennusosa on vieläkin kesken. Vuosi sitten syksyllä aloitetut koira- ja kissaparakit ovat saaneet seinät ympärilleen, mutta sisätilojen viimeistelyyn tarvitaan vapaaehtoisia rakennusalan ammattilaisia.

Kotimaa
Tekeillä olevat koira- ja kissaparakit Koiratarha Kulkurissa Vaasassa.
Jarkko Heikkinen / Yle

Seitsemän vuotta Koiratarha Kulkurissa yrittäjänä ollut Niina Männikkö esittelee tarhan tiloja. Kodittomia koiria tarhalla on tällä hetkellä seitsemän, kissoja nelisenkymmentä. Ulkotarhan viereen on noussut eri yritysten tukemana kaksi uutta rakennusta, jotka eivät ole vielä saaneet asukkeja sisäänsä.

– Parakit on nyt pystytetty talkootyöllä, joten se vie oman aikansa. Parakit valmistuvat pikkuhiljaa, mutta asiantuntemusta esimerkiksi laatoitukseen ja sisätilojen viimeistelyyn ei meiltä omasta puolesta löydy, joten apukädet olisivat tarpeen, Niina Männikkö toteaa.

Rakennusjätteet hyötykäyttöön

Pääasiassa vapaaehtoistyöllä ylläpidettävällä koiratarhalla otetaan vastaan myös monenlaista muuta apua. Esimerkiksi rakennustyömailta jää usein paljon rakennusjätettä, joka voisi tulla tarpeeseen muun muassa Koiratarha Kulkurille.

– Osa tiloista on edelleen alkuperäisessä kunnossa, joten parannuksia pitäisi tehdä myös muualle tarhaan. Otamme vastaan myös peittoja ja mattoja sekä muita alustoiksi kelpaavia materiaaleja. Ruokaa toki myös, Niina Männistö sanoo.

Ruuhkainen kesä

Kesä on koiratarhalle tasaista ruuhka-aikaa. Niin sanottuja kesäkissoja ei tarhalle kuitenkaan vielä ole saapunut.

– Kesäkissoja tulee tarhalle eniten syksyllä, kun ensimmäiset pakkaset saapuvat. Kissoja tulee kuitenkin paljon myös kesällä, koska pentuja syntyy runsaasti. Kesäkissojen ottaminen on kuitenkin selvästi vähentynyt täällä päin, mikä on hyvä asia, Männistö kehuu.

Koiratarhan yrittäjää palkitsee Niina Männistön mukaan parhaiten uuden kodin löytyminen kodittomille eläimille. Käytännössä yksin koiratarhaa pyörittävä Männistö sanoo toiminnan pyörivän apukäsillä.

– Tekeminen ei täällä lopu, ja työ on ympärivuorokautista. Harjoittelijoita tänne saapuu aika ajoin, ja vapaaehtoisten avulla toiminta pysyy virkeänä, vaikka lisääkin apua saisi tulla, Männistö tuumaa ja rapsuttaa kahta pörröistä koiravanhusta, jotka etsivät yhteistä eläkekotia.