1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Luksusvettä Kouvolasta Egyptiin - vienti Kiinaan ja Venäjälle odotettua vaikeampaa

Kouvolassa pullotetun pohjaveden on ottanut valikoimaansa yksi Egyptin suurimmista ravintolaketjuista. Yrittäjä Mika Merta muistuttaa, että puhdas vesi ei ole kaikkialla samanlainen itsestäänselvyys kuin Suomessa.

Kuva: Eijaleena Martikainen / Yle

Pullotetun pohjaveden vienti Kouvolan Saaramaalta maailmalle on alkanut vaihtelevasti. Kouvolalaisyritys Saaramaan Vesi Oy aloitti Lumo -nimisen luksusveden tuotannon viime kesänä, ja tähtäimessä olivat varsinkin Venäjän markkinat.

Vettä ei ole kuitenkaan saatu vielä itänaapuriin. Yrittäjä Mika Merta kertoo, että viranomaiset eivät ole vieläkään myöntäneet tuotteelle vientisertifikaattia. Luksusveden saaminen markkinoille on osoittautunut vaikeaksi myös Kiinassa, jossa halutaan suojella oman maan tuotteita.

Yritys on kuitenkin löytänyt uudet markkinat Egyptistä, jonne pääsyä helpotti suomalais-egyptiläinen yhteyshenkilö. Uusi maahantuontiyhtiö huolehtii myös muiden suomalaisten vesituotteiden päätymisestä Egyptiin. Lähinnä hotelleihin ja ravintoloihin tarkoitettuja pulloja on toistaiseksi toimitettu Egyptiin lähes 6 500 kappaletta.

Egyptissä käytetään juomavetenä hyvin usein pullovettä. Vesijohdoissa virtaa Niili-joen puhdistettu vesi, jonka maku ei ole kuitenkaan kaksinen ainakaan suomalaiseen veteen tottuneelle, sanoo yrittäjä Mika Merta.

Merta muistuttaa myös, että puhtaan veden merkitys tulee vain kasvamaan tulevina vuosina.

- Joka kerta Egyptissä neuvotteluissa minulta on kysytty, että ymmärretäänkö Suomessa miten tärkeää vesi on? Se on monta kertaa arvokkaampaa kuin öljy.

- Meidän on vaikea nähdä sitä heidän silmillään, kun meille vesi on niin itsestäänselvää. Me käymme pesulla, vedämme vessan, pestään pyykit ja astiat ja juodaan, se on kaikki samaa vettä. Kun olen kertonut tämän, he ovat vain pyöritelleet päitään, Merta kertoo.

Egyptin lisäksi suunnitelmissa on veden vieminen myös Saudi-Arabiaan ja Arabiemiraatteihin.