1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. musiikki

Kovatasoiset kilpailijat saapuvat Vaskiviikolle

Vaskiviikon vilinä alkaa näkyä Lieksassa. Tiistaina kaupunkiin saapuu vajaat 30 kansainväliseen tuubakilpailuun osallistuvaa soittajaa. Kilpailu käynnistyy torstaiaamuna. Vaskiviikon avajaiskonsertti pidetään perjantaina Lieksan kirkossa.

Pasunisteja Brahe-salin konsertissa Vaskiviikolla 2008. Kuva: YLE / Ilari Papinniemi

Lieksan Vaskiviikon alku lähestyy. Tiistaina Lieksaan saapuvat kansainvälisen tuubakilpailun osallistujat. Kolmatta kertaa järjestettävään kilpailuun ilmoittautui kaikkiaan 43 soittajaa.

- Ääninäytteiden perusteella tuomaristo valitsi alkukilpailuun 29 soittajaa, joista 26 on ilmoittanut osallistuvansa Lieksan kilpailuun, Lieksan Vaskiviikon toiminnanjohtaja Nina Lackman kertoo.

Keskiviikkona arvotaan tuubakilpailun soittojärjestys. Alkukilpailut käydään torstaina ja perjantaina. Jokainen soittaja soittaa 20 minuuttia.

- Tuubakilpailun toinen kierros käydään maanantaina. Tälle kierrokselle alkukierrokselta etenee enintään 12 soittajaa. Tuomaristo voi kuitenkin valita jatkoon vaikka vain kuusi soittajaa, mutta enimmillään soittajia on toisella kierrokselle 12, Lackman valottaa kilpailun kulkua.

Toisen kierroksen soittajista keskiviikkona käytävään finaaliin etenee yleensä kolme soittajaa. Tämäkin luku voi tuomariston päätöksellä kuitenkin muuttua. Finaalissa kilpailijat esiintyvät Joensuun kaupunginorkesterin kanssa.

Lieksan tuubakilpailua arvostetaan maailmalla

Monivaiheinen kilpailu karsii jyvät akanoista. Toiminnanjohtaja Nina Lackman kertoo, että Lieksan kilpailu on erittäin arvostettu maailmalla.

- Lieksan kilpailu on 3. tai 4. arvostetuin vaskikilpailu maailmassa. Tämä on muusikoiden uran kannalta tärkeä ponnahduslauta.

Lieksan kilpailu on 3. tai 4. arvostetuin vaskikilpailu maailmassa.

Nina Lackman

Lieksan 3. kansainväliseen tuubakilpailuun osallistuu kilpailijoita ympäri maailmaa. Esimerkiksi Japanista alkueriin on edennyt viisi soittajaa ja Yhdysvalloista pari. Myös monista Euroopan maista on osallistujia. Suomesta alkueriin eteni neljä soittajaa.

- Suomesta on nyt harvinaisen paljon kilpailijoita. Aina suomalaisia ei ole edes ollut mukana kisoissa. Olen todella iloinen suomalaisten suuresta määrästä, Nina Lackman toteaa.

Liput myyneet hyvin

Vaskiviikon konsertit ovat myyneet järjestäjien mukaan hyvin. Etenkin viikonlopun pääesiintyjien konsertteihin lipunmyynti on ollut vilkasta. Tänä vuonna Vaskiviikon pääesiintyjät ovat Spanish Brass Luur Metalss Espanjasta ja Sonus Brass Itävallasta.

- Myös esimerkiksi perjantaina 2.8. esiintyvän norjalaisen vaskiyhtye Tine Thing Helsethin konserttiin on enää vain parikymmentä lippua. Kaukaa tulevien kannattaa ainakin varmistaa lipunsaanti ennen kuin lähtee ajamaan, Lieksan Vaskiviikon toiminnanjohtaja Nina Lackman vinkkaa.

Järjestyksessään 34. Vaskiviikko käynnistetään virallisesti perjantaina Lieksan kirkossa pidettävässä avajaiskonsertissa. Vaskiviikon avaa kapellimestari Atso Almila.