1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. marjat

Mustikkaa kannattaa poimia tai ostaa nyt - sesonki on lyhyt

Hehkutettuja lakkasatoja ei ole löytynyt Pohjois-Savosta. Ulkomaalaisille poimijoille tarkoitetut ohjeet on päivitetty.

marjat
Tukussa mustikoita ja kanttarelleja.
Anja Hiltunen / Yle

Tukkumyyjä Anita Hoffrénin Kuopion Marja ja Vihannes Oy:stä aamu on ollut kiireinen. Marjanpoimijat ja sienestäjät ovat tuoneet mustikkaa ja kantarelleja.

-Mustikkaa on tullut hyvin, kun oli pari kuivaa päivää. Voi sanoa, että mustikan sesonki on parhaimmillaan.

Mustikalle voi käydä kuten mansikalle, että marja kypsyy nopeasti ja sesonki on lyhyt. Nyt marjat ovat laadultaan hyviä. Jos tulee kovat helteet, mustikka pehmenee nopeasti, Hoffrén toteaa.

Kantarellia on tullut tosi vähän. Onko tulossa huono satovuosi vai eivätkö kerääjät ole vielä lähteneet liikkeelle, Hoffrén pohtii.

Hoffrén on hämmästellyt julkisuudessa hehkutettuja lakkasatoja, koska myyntiin asti on tullut hyvin vähän lakkaa.

Lakkasadot ovat olleet hyvin paikallisia. Esimerkiksi Kainuussa lakkaa ei ole, koska se paleltui.

Hoffrén toivoo lämpimiä ja sadetta, mutta ei heinäkuun kaltaisia runsaita kaatosateita, että karpalosta ja puolukasta saataisiin hyvä sato.

Päivitetyt ohjeet thaipoimijoille

Luonnonmarjat kypsyvät metsissä hyvää vauhtia ja runsain määrin. Ulkomaisten poimijoiden ansioista niitä saadaan käyttöön enemmän kuin pelkästään kotimaisten poimijoiden tai kotitarpeiksi poimimisen ansioista. Ulkomaisten poimijoiden kanssa julkisuuteen nousseet ongelmat ovat olleet lähinnä yksittäisiä, muun muassa marjayrityksiä edustavan Arktiset Aromit ry:n toiminnanjohtaja Simo Moisio kertoo.

Thaipoimijat ovat kyllä yleensä hyvin kuuliaisia ja noudattavat ohjeita, Moisio toteaa

Lähinnä on poimittu liian läheltä taloja, pysäköity autoja teitten varsiin väärin tai roskattu. Poimijoiden ohjeistaminen on pääasiassa heitä maahan tuovien yritysten tehtävä, mutta Arktiset Aromit ry on laatinut ammattipoimijoille venäjän-, englannin- ja thainkieliset ohjeet.

Ensimmäisenä ovat ilmestyneet thainkieliset, päivitetyt ohjeet maa- ja metsätalousministeriön rahoituksella. Tämän vuoden puolella ilmestyy myös thainkielinen perehdytysvideo, jotta kaikilla poimijoita Suomeen kutsuvilla ja majoittavilla yrityksillä perehdyttäminen olisi samankaltaista, Moisio kertoo.

Myyntiin halutaan hyvää laatua

Uudet ohjeet opastavat poimijoita varustautumaan Suomen vaihtelevaan ilmastoon. Ohjeissa opastetaan suunnistamaan luonnossa ja varautumaan hätätilanteisiin. Marjojen kuvauksia on tarkennettu, että poimijat tunnistavat varmasti kypsän marjan ja eri marjalajit. Mustikan sijasta on esimerkiksi poimittu juolukkaa tai variksenmarjaa. Tällainen virhe voi sattua suomalaisellekin poimijalle, Moisio muistuttaa.

Hygieniaohjeet on lueteltu tarkasti, että marjoja ei juuri kosketeltaisi käsin. Ohjeet tähtäävät siihen, että myyntiin saataisiin mahdollisimman hyvälaatuista marjaa.

Ohjeisiin on tarkennettu myös jokamiehenoikeuksia. Aiemman esitteen näköetäisyys on muutettu kuuloetäisyydeksi ympäristöministeriön toivomuksesta, koska tasaisessa maastossa näköetäisyys voi lähimpään taloon olla kilometrejä ja harjumaastossa kaksikymmentä metriä.

Marjanpoimijoiden autoihin merkitään yrityksen puhelinnumero.

Jokamiehen oikeudet eivät aina tuttuja edes suomalaisille

Thaipoimijat ovat metsämarjapuolella suurin poimijaryhmä, mutta poimijoita tulee myös Ukrainasta ja Venäjältä. Venäjältä tullaan tosin enemmän sienestämään. Baltiasta ja Puolasta tulee matkailijoita, jotka myös poimivat marjoja myyntiin. Osa kustantaa lomamatkaansa poimimalla marjoja.

Jokamiehenoikeuden eivät ole tuttuja kaikille suomalaisillekaan.

-Onkin hyvä, että ympäristöministeriö on julkaissut kirjan Jokamiehenoikeudet ja toimiminen toisen maalla. Tietämättömyyttä on ollut vähän joka suuntaan. Maanomistajatkaan eivät ole tienneet, että omilta mailta ei saa ajaa ihmisiä pois, Moisio toteaa.

Jokainen suomalainen ja ulkomainen maassa vieraileva saa vapaasti kerätä luonnonvaraisia marjoja, sieniä ja kasveja joitakin luonnonsuojelulaeissa rauhoitettuja lajeja lukuun ottamatta. Jokamiehenoikeus koskee myös marjojen ja sienten kaupallista keruuta, eikä lupaa maanomistajalta tähän tarvita.

Luonnon rauhaa ei saa rikkoa ja roskaaminen ja vahingonteko ovat rikoksia. Sallittua on liikkua jalan tai pyöräillen luonnossa muualla kuin pelloilla, istutuksilla ja pihapiirissä.

Esimerkiksi maanomistaja ei saa uhkailla tai pakottaa pois marjastajia omistamiltaan mailta, mikäli he noudattavat jokamiehenoikeuksia. Maanomistaja ei saa laittaa metsään kylttiä, joka kieltää alueelle pääsyn.

Jokamiehenoikeudet perustuvat lakeihin.

Suomalaisille luonnonmarjojen poimijoille löytyy tällä hetkellä ohjeita Arktiset Aromit ry:n nettisivujen hankeaineistot-kohdasta.

Lue seuraavaksi