Älypuhelimen käyttö ulkomailla voi tulla itse matkaa kalliimmaksi

Huolettomalla käytöllä voi EU:n ulkopuolella kerätä viikon lomamatkan aikana jopa tuhannen euron puhelinlaskun. EU:n sisällä puhelimella surffailu sen sijaan helpottuu koko ajan. Yle Uutisten laskuri kertoo, kuinka paljon matkapuhelimen käyttö maksaa kohdemaassasi.

Kotimaa
Asiakas tutkii iPhone 5 -puhelinta kaupassa.
Susanna Bates / EPA

Verkkovierailusta kertyvät maksut hipovat yhä pilviä monissa suomalaisten suosimissa lomakohteissa.

Yhden kuvan lataaminen Facebookiin tai sähköpostin lukeminen maksaa kymmeniä euroja, jos sen tekee vaikkapa Yhdysvalloissa puhelimen omalla datayhteydellä. Sitä vastoin Euroopan sisällä parin megatavun siirto maksaa keskimäärin hieman päälle euron.

Ulkomailla puhelut, tekstiviestit ja data kulkevat operaattorisi ulkomaisten sopimuskumppaneiden verkoissa. Hinnat määrittyvät operaattoreiden välisten verkkovierailu- eli roamingsopimusten mukaan.

Operaattoreiden hyvä bisnes

Euroopan sisällä puhelimen käytön hintoja yhtenäistää Euroopan unionin sääntely. Operaattorit toimivat enimmäishintojen puristuksessa, mikä pitää hintakilpailun vähäisenä. Hintakattoa ruuvattiin viimeksi tämän kuun alussa.

Unionin omien laskelmien mukaan verkkovierailumaksut kattavat jopa 10 % eurooppalaisten operaattoreiden liikevaihdoista. Viestinnän valvontavirastojen mukaan käyttäjiltä veloitetaan keskimäärin tuplasti se, mitä operaattorit maksavat itse tukkumarkkinoilla. Tällä hetkellä EU:n komissiossa pohditaan verkkovierailumaksujen kieltämistä kokonaan.

– Toistaiseksi mennään puheiden tasolla, eli mitään konkreettista esitystä julkisuuteen ei ole tehty, sanoo lakimies Olli Honkkila Viestintävirastosta.

Honkkilan mukaan mahdollisen muutoksen vaikutusta kuluttajahintoihin on liian aikaista arvioida. Suomalaisten operaattoreiden mukaan verkkovierailumaksujen poistaminen ei laskisi automaattisesti kuluttajahintoja.

Verkkovierailun voi pian ostaa kohdemaasta

Vuoden päästä heinäkuussa Euroopan sisällä verkkovierailun voi ostaa mistä maasta tahansa. Koska monille suurimmat kulut syntyvät verkossa surffaamisesta, palvelun pitäisi toimia myös vain datapaketin osalta.

Käytännössä jos lomalaisella on suomalainen operaattori matkustaessaan Espanjan aurinkorannikolle, voi lomalle ostaa vaikkapa pelkät datapalvelut paikan päältä. Soittaminen ja tekstiviestit kulkisivat tässä tapauksessa yhä suomalaisen operaattorin kautta.

Honkkilan mukaan tekninen työ palvelun mahdollistamiseksi on vielä kesken.

– Vielä on kysymysmerkkejä, miten tämä käytännössä toteutuu. Operaattoreilla on vuosi aikaa harjoitella. Päätös on kuitenkin tehty ja muutos tulossa, Honkkila sanoo.

Katso laskurilla kohdemaasi hinnat

Keräsimme laskuriin hintatiedot 22 maan osalta. Voit saada kuvan puhelimesi viikossa nielemästä rahamäärästä arviomalla päivittäistä puhelimen käyttöäsi. Operaattoreista ovat mukana Saunalahti, DNA ja Sonera.

Datansiirron osalta laskuri huomioi normaalin yksikköhinnan (euroa per yksi megatavu). Eri operaattoreilla saattaa olla datansiirtoon ulkomailla paketteja ja omia hintakattoja, joita laskuri ei huomioi. Myös ulkomaasta toiseen soitetut puhelut on jätetty huomiotta.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Hintalaskuri

Syötä matkasi kohdemaa ja pituus päivissä niin näet arvion puhelinlaskusi suuruudesta.